Ruski predsjednik Putin je u pisanoj poruci istaknuo da se islamske zemlje razvijaju s konkretnim ciljevima u sektoru trgovine i financija.     Foto: AA

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, navodeći da Rusija traži nove partnere za promociju poljoprivredne i industrijske saradnje te stvaranje transportnih i logističkih lanaca, izjavio da je uloga ruskih muslimana važna u širenju međunarodnih kontakata njegove zemlje.

Susret pod nazivom „Rusija-islamski svijet: Tradicionalne duhovne i moralne vrijednosti kao osnova međureligijske saradnje“ održan je u okviru „Rusija-islamski svijet: Kazan Forum 2023“, čiji je Anadolija globalni komunikacijski partner.

"Grupa za stratešku viziju Rusije i islamskog svijeta", koja je osnovana 2006. za daljnji razvoj saradnje između Rusije i zemalja Organizacije islamske suradnje (OIC), okupila se u Kazanu, glavnom gradu Tatarstana, pri Ruskoj Federaciji.

Ruski predsjednik Putin je u pisanoj poruci istaknuo da se islamske zemlje razvijaju s konkretnim ciljevima u sektoru trgovine i financija.

"Kao Rusija, otvoreni smo za široku komercijalnu i humanitarnu saradnju s tim zemljama. Također smo zainteresirani za pronalaženje novih partnera za promoviranje saradnje u poljoprivredi i industriji te za stvaranje transportnih i logističkih lanaca. Ruski muslimani igraju važnu ulogu u širenju međunarodnih kontakata. Uvjeren sam da će aktivnosti Grupe za stratešku viziju Rusije i islamskog svijeta i Kazanskog foruma 2023. nastaviti doprinositi jačanju interakcije između poslovnih krugova Rusije i muslimanskih zemalja", poručio je Putin.

Na sastanku se razgovaralo o ciljevima međureligijske saradnje Rusije i muslimanskih zemalja, te je istaknuta važnost očuvanja i razvoja zajedničkih duhovnih, moralnih, povijesnih i kulturnih vrijednosti.

Učesnici su naveli da, kao zajednički cilj, sastanak Grupe za stratešku viziju ima za cilj biti važna prekretnica u produbljivanju dijaloga između političkih i vjerskih vođa Rusije i država islamskog svijeta.

Uz vjerske poglavare, susretu su prisustvovali i potpredsjednik ruske vlade Marat Husnullin i predsjednik Republike Tatarstan Rustam Minnikhanov.

TRT Balkan / agencije