Putin kaže da Rusija želi zaustaviti 'sukob' u Ukrajini

Putin kaže da Rusija želi zaustaviti 'sukob' u Ukrajini

Ruski predsjednik žali što ukrajinsko rukovodstvo odbija mirovne pregovore.
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak da će Rusija učiniti sve da zaustavi "sukob" u Ukrajini.     Foto: AA

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak da će Rusija učiniti sve da zaustavi "sukob" u Ukrajini.

Govoreći na sastanku s indijskim premijerom Narendrom Modijem u Samarkandu u Uzbekistanu, Putin je dodao da je ukrajinska strana, na njegovo žaljenje, odbila razgovore.

"Znam vaš stav o sukobu u Ukrajini, vašu zabrinutost koju stalno izražavate. Učinit ćemo sve da ovo zaustavimo što je prije moguće. Samo je, nažalost, suprotna strana, rukovodstvo Ukrajine, najavila odbijanje pregovaračkog procesa, izjavivši da svoje ciljeve želi ostvariti vojnim putem, kako se kaže, "na bojnom polju". "Ipak, uvijek ćemo vas obavještavati o tome šta se tamo dešava", rekao je Putin.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na ukidanje ograničenja Evropske komisije u vezi s isporukom ruskog đubriva zemljama u razvoju.

"Spremni smo da zemljama u razvoju besplatno isporučimo 300.000 tona ruskog đubriva koje je zadržano u evropskim lukama", rekao je Putin u uzbekistanskom gradu Samarkandu, obraćajući se na Samitu Šangajske organizacije za saradnju.

Ističući da je u posljednje vrijeme došlo do značajnih promjena u globalnom poretku, Putin je rekao: "Postoji temeljna promjena u globalnoj politici i ekonomiji, i tome nema povratka."

Kazao je da ekonomsku saradnju treba održavati bez sebičnosti.

"Nadamo se da će drugi sudionici ekonomske saradnje graditi svoju politiku na ovom principu i prestati koristiti nezakonite sankcije za vlastite ciljeve", dodao je Putin.

Iznio je niz kritika na račun odluke Evropske komisije da ukine sankcije vezano za ruska gnojiva.

"Naravno, pozdravljamo ukidanje ovih sankcija. Međutim, Komisija je ukinula sankcije samo za zemlje Evropske unije. Samo oni mogu uzeti naše gnojivo. Šta je s najsiromašnijim zemljama svijeta i zemljama u razvoju?", poručio je Putin.

Podsjetio je da se zbog sankcija u evropskim lukama nakupila značajna količina ruskog gnojiva te kako su to gnojivo spremni besplatno isporučiti zemljama u razvoju.

Pozivajući Rosemary DiCarlo, pomoćnicu generalnog sekretara Ujedinjenih naroda za politička pitanja, koja je bila na zasjedanju SCO-a, da doprinese ovom procesu, Putin je rekao: "Tražimo od Generalnog sekretarijata UN-a da utiče na Evropsku komisiju da ukloni ta ograničenja".

TRT Balkan / agencije