Putin je također kazao da su se odnosi između Rusije i Evropske unije ozbiljno pogoršali.      Foto: AA

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio je da je američka uporaba obojenih revolucija i njezina podrška revoluciji Majdana 2014. godine, odnosno masovnim protestima u Kijevu koji su doveli do svrgavanja ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, doveli do rata u Ukrajini.

“Ne želim narušiti milosnu atmosferu predaje akreditiva i znam da se možda nećete složiti s mojim mišljenjem, ali ne mogu da ne kažem danas da korištenje alata SAD-a u svojoj vanjskoj politici, kao što je podrška takozvane obojene revolucije i podrška u tom smislu državnom udaru u Kijevu 2014. godine, u konačnici dovela do sadašnje ukrajinske krize“, rekao je Putin američkoj ambasadorici u Rusiji Lynne Tracy na predaji akreditivnih pisama stranih ambasadora.

Putin je rekao da je američka politika također negativno pridonijela degradaciji rusko-američkih odnosa, dodajući da trenutno postoji duboka kriza u odnosima između Moskve i Washingtona o kojoj direktno ovisi globalna sigurnost i stabilnost.

Prema Putinovim riječima, kriza u rusko-američkim odnosima temelji se na fundamentalno različitim pristupima oblikovanju savremenog svjetskog poretka, dodajući da je Moskva uvijek zagovarala izgradnju odnosa sa SAD-om na načelima ravnopravnosti i poštovanja te će i nastaviti takvu politiku.

Obraćajući se novom danskom ambasadoru u Moskvi Jakobu Henningsenu, Putin je rekao kako se nada da će Kopenhagen prihvatiti ruski prijedlog o osnivanju neovisne međunarodne komisije koja će istražiti prošlogodišnje eksplozije na plinovodu Sjeverni tok.

Danske vlasti, zajedno s Njemačkom i Švedskom, istražuju podmorske eksplozije koje su izazvale curenje na plinovodu Sjeverni tok u Baltičkom moru prošlog septembra.

Rusija je pozvala na međunarodnu istragu pod vodstvom UN-a o “sabotaži“ i identificiranju krivca, ali zahtjev nije podržalo Vijeće sigurnosti.

Putin je također kazao da su se odnosi između Rusije i Evropske unije ozbiljno pogoršali.

Obraćajući se šefu izaslanstva EU-a u Moskvi, rekao je da je razlog tome odustajanje EU od svoje izvorne funkcije razvoja ekonomske saradnje i evropskih integracija, kao i pokretanje ekonomskog rata s Rusijom.

TRT Balkan / agencije