Forum, koji će se održati od 18. do 20. maja ima za cilj jačanje komercijalnih, ekonomskih, naučnih, tehničkih, društvenih i kulturnih veza između Rusije i zemalja članica OIC-a.     Foto: Reuters

Ruski predsjednik je to izjavio tri dana prije početka 14. po redu međunarodnog ekonomskog samita "Rusko-islamski svijet: Kazanski forum 2023", koji će okupiti ekonomske predstavnike Rusije i zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC), u Kazanu, glavnom gradu Tatarstana u Ruskoj Federaciji.

Forum, koji će se održati od 18. do 20. maja ima za cilj jačanje komercijalnih, ekonomskih, naučnih, tehničkih, društvenih i kulturnih veza između Rusije i zemalja članica OIC-a.

Putin je forum opisao kao "uglednu i popularnu platformu za održavanje velikih reprezentativnih poslovnih događaja", ističući da će pomoći i Rusiji i muslimanskim zemljama "da pronađu nove partnere, promovišu poljoprivrednu i industrijsku saradnju i stvore nove transportne i logističke lance".

"Rusija ima tradicionalno bliske odnose zasnovane na povjerenju s muslimanskim državama, kako bilateralno, tako i u okviru naše interakcije s Organizacijom islamske saradnje", rekao je Putin, dodajući da su "ovi odnosi izgrađeni na partnerstvu, poštovanju suvereniteta jednih drugih i civilizacijskom identitetu".

"Ujedinila nas je zajednička želja da stvorimo pravedniji multipolarni svjetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu", rekao je Putin.

U sklopu foruma održaće se oko 200 događaja, uključujući 140 tematskih skupova. Program stručnih razgovora obuhvatit će islamske financije, halal industriju, međunarodnu saradnju, logistiku, industriju, održivi razvoj i ESG, IT tehnologiju, inovacije i sankcije, poduzetništvo mladih, malo i srednje poduzetništvo, žensku perspektivu, obrazovanje, medicinu i sport.

"Islamski svijet se aktivno razvija i ima značajna dostignuća u trgovini, finansijama, inovacijama i primijenjenim naučnim istraživanjima. Rusija je otvorena za široku poslovnu i kulturnu saradnju s muslimanskim zemljama", rekao je ruski lider.

Na događaju, kojem je prošle godine prisustvovalo oko 6.000 posjetilaca iz 64 zemlje, biće predstavljene i izložbe "Russia Halal Expo" i "Russia Halal Market", kao i modna revija konzervativne odjeće "Modest Fashion Day".

Novinska agencija Anadolija globalni je komunikacijski partner 14. po redu Kazanskog foruma.

TRT Balkan / agencije