Sporazum s Izraelom, koji je potpisan 2018. godine, podstakao je pozive na bojkot ovog brenda sportske odjeće.       Foto: Twitter

Njemački proizvođač sportske odjeće Puma saopštio je da će prekinuti sponzorski ugovor s izraelskom fudbalskom reprezentacijom odlukom donesenom prije početka izraelskog rata u Gazi.

Nakon revizije strategije koja je obavljena krajem 2022., Puma će od sljedeće godine prestati s opremom izraelskog tima, saopštila je kompanija u utorak.

„Dok će dvije novopotpisane reprezentacije – uključujući i novi tim za saopštenje – biti objavljene kasnije ove godine i 2024. godine, ugovori nekih saveza, kao što su Srbija i Izrael, istiću 2024. godine“, rekla je portparolka u saopštenju.

"Ove odluke su donesene 2022. godine u skladu s redovnim rokovima za dizajn (i) razvoj timskih dresova", rekla je portparolka.

Odobravanje ilegalnih izraelskih naselja

Sporazum s Izraelom, koji je potpisan 2018. godine, podstakao je pozive na bojkot ovog brenda sportske odjeće.

Pokretači kampanje optužili su Pumu da podržava ilegalna izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali kroz ugovor s izraelskim FA-om, koji uključuje timove s okupiranog palestinskog teritorija.

Izbijanje izraelskog rata u Gazi u oktobru pojačalo je dugogodišnje pozive na bojkot proizvoda koji podržavaju Izrael.

Više od 18.000 Palestinaca, uglavnom djece i žena, ubijeno je u izraelskim napadima od 7. oktobra.

TRT Balkan