U saopćenju se navodi da su ostaci podmornice "pažljivo spašeni" iz područja oko 700 kilometara od obale kanadskog grada St. John's.         Foto: Reuters

Dijelovi podmornice Titan, koja je implodirala prilikom dubokog ronjenja do Titanika, kada je smrtno stradalo pet ljudi, izvađeni su u srijedu, a na dijelovima podmornice pronađeni su ljudski ostaci.

Američka obalna straža objavila je da su na dijelovima podmornice Titan pronašli ostatke opisane kao "pretpostavljene ljudske ostatke" te da će biti provedena službena analiza.

U saopćenju se navodi da su ostaci podmornice "pažljivo spašeni" iz područja oko 700 kilometara od obale kanadskog grada St. John's.

"Dokazi će istražiteljima iz nekoliko međunarodnih jurisdikcija pružiti kritičan uvid u uzrok ove tragedije. Potrebno je obaviti značajan posao kako bi se razumjeli faktori koji su doveli do katastrofalnog gubitka Titana i kako bi se osiguralo da se slična tragedija više ne dogodi", rekao je Jason Neubauer, koji je vodio istragu o potonuću Titana.

Iako je objavljeno da su među pronađenim olupinama bili stajni trap i stražnji poklopac podmornice, napomenuto je da će izvađeni dijelovi rasvijetliti istragu koja se provodi kako bi se utvrdio uzrok nesreće.

Podmornica Titan, kompanije OceanGate, koja je 18. juna organizirala turističko putovanje do olupine broda Titanic u Atlantskom okeanu, eksplodirala je i potonula, usmrtivši pet ljudi.

TRT Balkan / agencije