Na snimku, koji se dijeli na nalozima društvenih mreža povezanih s terorističkom organizacijom PKK/YPG, mogu se vidjeti i prijetnje usmjerene prema Turkiye i predsjednika Erdogana. Foto: AA

Pristalice terorističke organizacije PKK/YPG u Švedskoj nastavljaju sa provokacijama protiv Turkiye.

Grupa pristalica terorističke organizacije PKK/YPG, okupljena ispred historijske gradske vijećnice u glavnom gradu Stockholmu, okačila je lutku u liku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na stup ispred zgrade i podijelila snimak na društvenim mrežama.

Na snimku, koji se dijeli na nalozima društvenih mreža povezanih s terorističkom organizacijom PKK/YPG, mogu se vidjeti i prijetnje usmjerene prema Turkiye i predsjednika Erdogana.

Ispod objave se nalaze i uvredljivi komentari u kojima se navodi da će 21. januara u Štokholmu biti održan protest "Ne, NATO-u".

Pristalice terorističke organizacije PKK/YPG su također 21. novembra 2022. godine projicirale na kancelariji turske ambasade u Stockholmu snimke koji sadrže propagandne poruke terorističke organizacije i vrijeđaju turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Potom je ambasador Švedske u Ankari Staffan Herrstrom pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye.

Finska i Švedska službeno su u maju prošle godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, napuštajući višedecenijsko vojno nesvrstavanje, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Turkiye je kao važna članica NATO-a izrazila prigovore, optužujući dvije nordijske zemlje da toleriraju, pa čak i podržavaju terorističke organizacije.

U junu su Turkiye, Švedska i Finska potpisale memorandum na samitu NATO-a kako bi odgovorile na legitimne sigurnosne brige Ankare, utirući put konačnom članstvu Švedske i Finske u NATO-u.

TRT Balkan / agencije