Princ William zabrinut zbog "užasne ljudske cijene" sukoba u Gazi

Princ William zabrinut zbog "užasne ljudske cijene" sukoba u Gazi

"Ja, kao i mnogi drugi, želim da vidim kraj borbi što prije", naveo je princ od Walesa.
Britanski princ od Walesa William je izrazio zabrinutost zbog "užasne ljudske cijene" sukoba u Gazi.       Foto: Reuters

Britanski princ od Walesa William u utorak je izrazio zabrinutost zbog "užasne ljudske cijene" sukoba u Gazi.

"Previše ih je ubijeno. Ja, kao i mnogi drugi, želim da vidim kraj borbi što prije", naveo je William u saopštenju koje je objavila Kensingtonska palata.

Naglašavajući očajničku potrebu za povećanom humanitarnom pomoći opkoljenoj palestinskoj enklavi, on je rekao da su priliv pomoći i oslobađanje talaca od ključne važnosti.

"Ponekad se, tek kada se suočimo s pravim razmjerama ljudske patnje, shvati važnost trajnog mira. Čak i u najmračnijem času, ne smijemo podleći savjetu očaja", dodao je William.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 29.195, a ranjeno više od 69.000 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

TRT Balkan / agencije