Nakon povlačenja, grad Gaza, jedan od najstarijih urbanih naselja na Bliskom istoku s historijom dugom najmanje 4.000 godina, sveden je, zajedno sa susjednim gradovima, u zbijeni "pojas" opkoljen sa svih strana - mora, kopna i zraka.      Foto: AA

12. septembra 2005. godine, nakon 38-godišnjeg perioda vojne okupacije koji je započeo tokom rata 1967. godine, konvoji izraelske vojske napustili su Gazu, prema državnom "planu razdruživanja".

Nakon povlačenja, grad Gaza, jedan od najstarijih urbanih naselja na Bliskom istoku s historijom dugom najmanje 4.000 godina, sveden je, zajedno sa susjednim gradovima, u zbijeni "pojas" opkoljen sa svih strana - mora, kopna i zraka.

Tadašnji izraelski premijer Ariel Sharon rekao je da će plan povlačenja iz Gaze i odsjecanja od svijeta "dati izraelskim građanima maksimalan nivo sigurnosti" nakon Druge intifade, koja je rezultirala smrću blizu 4.700 ljudi.

Među žrtvama, gotovo 80 posto su Palestinci, uključujući najmanje 880 djece.

Otkako je povukla svoje trupe iz Gaze, izraelska država je stavila stanovnike Gaze pod intenzivan i širok nadzor, te ga je nekoliko puta bombardovala i izvršila invaziju, ubivši hiljade Palestinaca.

Stanovnici Gaze su se žestoko borili protiv izraelskih snaga tokom kopnenih invazija u punom obimu 2006, 2008-09. i 2014. godine, istjeravši izraelsku vojsku.

U uskoj obalnoj enklavi sada živi oko 2,3 miliona ljudi, prema Palestinskom centralnom birou za statistiku.

To je treći najgušće naseljeni grad na svijetu jer je više od 2 miliona Palestinaca stisnuto na površinu od 362 kvadratna kilometra.

Kako se izraelska opsada nastavlja, život stanovnika Gaze postaje sve veći izazov.

Nezaposlenost je velika, blizu 70 posto mladih je bez posla, a stanovnici ne samo da pate od redovnih isključenja struje, već imaju i neadekvatan pristup čistoj vodi zbog izraelske kontrole nad okolnim zemljištem i vodom.

TRT Balkan