Premijerki Italije uručeni "Dokazi", knjiga AA o zločinima Izraela u Gazi

Premijerki Italije uručeni "Dokazi", knjiga AA o zločinima Izraela u Gazi

Dopisnik Anadolu iz Rima Baris Seckin je prilikom susreta Meloni predstavio knjigu "Dokazi", u izdanju Anadolu.
Meloni je prisustvovala večeri Udruženja stranih novinara, kojoj su prisustvovali novinari koji izvještavaju iz Rima.         Foto: AA

Italijanskoj premijerki Giorgiji Meloni uručena je knjiga Agencija Anadolu (AA) "Dokazi", sa fotografijama koje dokumentiraju ratne zločine koje je počinio Izrael, posebno korištenje bijelog fosfora u napadima na Gazu.

Meloni je prisustvovala večeri Udruženja stranih novinara, kojoj su prisustvovali novinari koji izvještavaju iz Rima.

Dopisnik Anadolu iz Rima Baris Seckin je prilikom susreta Meloni predstavio knjigu "Dokazi", u izdanju Anadolu, koja kroz fotografije otkriva zločine protiv čovječnosti koje je Izrael počinio u Gazi uz dokumentarne fotografije.

Meloni je preneseno da je AA ovom knjigom dokumentirala kršenja u Gazi i skrenula pažnju međunarodnoj javnosti. Šefica italijanske vlade zahvalila je na knjizi te kazala: "Izuzetno zanimljivo djelo, veliko hvala na poklonu."

Dok je većina zemalja, posebno zapadnih, šutjela o napadima koje je Izrael neselektivno izvodio na žene i djecu u Gazi, većina zemalja je postavila tezu o "nedostatku dokaza" za masakre.

Nakon ovih navoda i neosnovanih tvrdnji, AA je odlučila fotografije fotoreportera i snimatelja, koji su imali važnu ulogu od početka napada, objaviti u knjizi kao dokaz u međunarodnom pravu.

Knjiga koju je na turskom, engleskom i arapskom jeziku pripremio stručni tim, objavljena je pod nazivom "Dokazi", i ona fotografijama dokumentira zločine protiv čovječnosti koje u Gazi provodi Izrael.

U knjigu su uvrštene i fotografije artiljerijskih granata s bijelim fosforom koje je izraelska vojska koristila u gusto naseljenim civilnim područjima Gaze, a čija je upotreba prema UN-ovoj Konvenciji o konvencionalnom oružju kazneno djelo.

TRT Balkan / agencije