Premijer Jonas Gahr Store: Norveška će primiti pacijente iz Gaze

Premijer Jonas Gahr Store: Norveška će primiti pacijente iz Gaze

"Humanitarna situacija u Gazi je katastrofalna", rekao je Jonas Gahr Store.
Dodao je da je Vlada odlučila da do 20 pacijenata sa rođacima iz Gaze može biti prebačeno u Norvešku na liječenje u norveške bolnice.     Foto: Reuters

Norveški premijer Jonas Gahr Store potvrdio je da će ta nordijska zemlja prihvatiti i liječiti povrijeđene Palestince iz Pojasa Gaze, objavili su lokalni mediji.

"Norveška će učestvovati u međunarodnim pokušajim da se pomogne Palestincima kojima je potrebno bolničko liječenje“, navodi medij VG.

Najava dolazi nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zajedno s Evropskom unijom objavila da je za 9.000 Palestinaca potrebna hitna medicinska evakuacija do kraja 2024. godine, tokom brutalne izraelske ofanzive na Gazu.

Osim toga, Norveška će obezbijediti i avione za prevoz palestinskih pacijenata u druge zemlje.

"Na ovaj način možemo doprinijeti da pomognemo mnogo većem broju ljudi nego što imamo kapaciteta da dovedemo u Norvešku na liječenje“, rekao je Store za VG.

Dodao je da je Vlada odlučila da do 20 pacijenata sa rođacima iz Gaze može biti prebačeno u Norvešku na liječenje u norveške bolnice.

“Humanitarna situacija u Gazi je katastrofalna. Zdravstveni sistem je u kolapsu. Zato je najvažnija stvar koju Norveška može učiniti je da podrži zdravstveni i humanitarni rad u Gazi i okolnim područjima, na primjer jačanjem bolnica”, istakao je Store.

Prošlog mjeseca Norveška je zvanično priznala Palestinu kao državu.

U decembru prošle godine zdravstvene organizacije i UN upozorile su da je zdravstveni sistem u Gazi urušen.

Prema posljednjim izvještajima danas je samo 12 od 36 bolnica u Gazi djelimično operativno,

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine veći je od 37.700.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave vojnu operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze.

TRT Balkan / agencije