Sjeverna Koreja je 2002. priznala da je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća poslala agente da otmu 13 Japanaca, prisiljavajući ih da obučavaju sjevernokorejske špijune japanskom jeziku i običajima.           Foto: Reuters

Japanski premijer Fumio Kishida izrazio je namjeru da održi samit sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom, saopštio je u ponedjeljak zvanični Pjongjang.

U izjavi koju je prenijela Korejska centralna novinska agencija, sestra sjevernokorejskog lidera Kim Yo Jong rekla je da će otvaranje novog poglavlja u odnosima između Sjeverne Koreje i Japana ovisiti o "političkoj odluci" Tokija.

Kishida je u ponedjeljak u parlamentu rekao da je njegova vlada lobirala za "mogući" sastanak sa sjevernokorejskim liderom, javila je novinska agencija Kyodo sa sjedištem u Tokiju.

Naglasio je važnost pregovora kako bi se osigurao povratak japanskih državljana koje je Pjongjang navodno oteo u prošlosti.

Kim Yo Jong je u februaru rekla da je Kishidina posjeta Pjongjangu moguća ako Tokio ne učini pitanje otmica japanskih državljana preprekom između dvije zemlje.

Sjeverna Koreja je 2002. priznala da je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća poslala agente da otmu 13 Japanaca, prisiljavajući ih da obučavaju sjevernokorejske špijune japanskom jeziku i običajima.

Bivši japanski premijer Junichiro Koizumi bio je u značajnoj posjeti Pjongjangu 2002. i susreo se s Kimovim ocem Kim Jong-ilom.

Nakon njegove posjete vraćeno je pet japanskih državljana, ali je diplomatija ubrzo prekinuta, nakon tvrdnje Tokija da Pjongjang nije bio jasan u vezi sa žrtvama otmice.

TRT Balkan / agencije