Erdogan je rekao Lapidu da će Ankara što prije preduzeti potrebne korake za imenovanje novog ambasadora u Izraelu.    Foto: Reuters

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan u srijedu je telefonski razgovarao sa izraelskim premijerom Yairom Lapidom o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima.

Erdogan je rekao Lapidu da će Ankara što prije preduzeti potrebne korake za imenovanje novog ambasadora u Izraelu.

Do razgovora je došlo nekoliko sati nakon što je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio da su Turkiye i Izrael odlučili imenovati ambasadore u cilju normalizacije odnosa dvije zemlje.

U telefonskom razgovoru, Erdogan je rekao da podržava razvoj saradnje, dijalog između Turkiye i Izraela, izgrađen na održivoj osnovi, poštovanju međusobne osjetljivosti.

Erdogan je takođe izrazio zadovoljstvo napretkom u odnosima u okviru dogovorenog tokom nedavnih posjeta Lapida i izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga Turkiye.

Herzogova posjeta Turkiye u martu, nakon koje su uslijedile uzajamne posjete ministara vanjskih poslova obje države, pridonijela je relaksaciji odnosa nakon više od decenije napetosti.

TRT Balkan / agencije