Osoba koju je Novak pomilovala osuđena je zbog prikrivanja kaznenog djela službene osobe koja je zlostavljala djecu u školi te je stoga bila saučesnik u zločinu.      Foto: Reuters

Predsjednica Mađarske Katalin Novak, koju su opozicija i javnost u njenoj zemlji kritizirali zbog pomilovanja osobe osuđene za zlostavljanje djece, dala je ostavku na dužnost navodeći da je "pogriješila".

Nakon što je otkriveno da je kao predsjednica u aprilu 2023. godine pomilovala osobu osuđenu za zlostavljanje djece, Novak je dobila reakcije iz raznih segmenata društva, posebno opozicije.

Kako su se reakcije pojačavale, predsjednica Novak, koja je imala službene kontakte u Kataru, vratila se u zemlju. Novak je u videoporuci koju je podijelila poručila je da je pogriješila i podnijela ostavku na tu funkciju.

Premijer Viktor Orban nije ostao ravnodušan na reakcije. Orban je rekao da će predložiti ustavni amandman kojim bi se ukinulo pomilovanje nekoga ko je osuđen za zlostavljanje djece.

Osoba koju je Novak pomilovala osuđena je zbog prikrivanja kaznenog djela službene osobe koja je zlostavljala djecu u školi te je stoga bila saučesnik u zločinu.

TRT Balkan / agencije