U proteklih 37 dana Izrael je ubio više od 11.000 Palestinaca, uključujući 8.000 žena i djece.   Foto: AA

"Pravo na samoodbranu " ne odnosi se na izraelski rat u Gazi, rekli su pravni stručnjaci, odbacujući podršku SAD-a i EU ovom narativu. Opisali su izraelske vojne akcije u Gazi kao "ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid".

Shawan Jabareen, direktor organizacije za ljudska prava Al Haq Foundation, rekao je da su izraelske vojne operacije u Gazi protivne međunarodnom pravu i poveljama Ujedinjenih naroda u samoodbrani.

"Pravo na samoodbranu primjenjuje se na državu kada je napadnuta od druge i kada su njena nacionalna sigurnost i postojanje izloženi opasnosti. Tada ova država prvo obavještava Ujedinjene nacije, a zatim koristi silu da se brani. To ne znači da se primjenjuju na trenutnu situaciju ovdje (Gaza)", objasnio je Jabareen.

Naglasio je da Palestina i Hamas nisu jedna država. To je okupirana teritorija, a Izrael kontroliše Gazu i Zapadnu obalu.

Ovo nije samoodbrana, ovo je genocid

Američki državni sekretar Antony Blinken tokom svoje posjete Izraelu, 3. novembra, ne samo da je pružio svoju podršku "pravu Izraela na samoodbranu", već je rekao i da je to "obaveza".

Lideri EU su također 15. oktobra izrazili podršku pravu Izraela da se brani, u skladu s humanitarnim i međunarodnim pravom.

Međutim, Jabareen je rekao da su izjave Tel Aviva, Washingtona i Evropske unije o pravu Izraela da se brani "u suprotnosti s međunarodnim pravom i nisu pravne izjave, već političke izjave koje su pristrasne prema Izraelu".

Nema opravdanja za činjenje ratnih zločina

Od početka rata, Izrael je prekinuo opskrbu vodom, hranom, lijekovima, strujom i gorivom za otprilike 2,3 miliona stanovnika Gaze, koji već žive u žalosnim uvjetima zbog izraelske opsade koja traje od 2006. godine.

Raed Abu Badawiya, profesor prava i međunarodnih odnosa na Arapsko-američkom univerzitetu u gradu Jeninu na Zapadnoj obali, rekao je da je “pravo na samoodbranu zagarantovano, a ako prihvatimo, argumenta radi, da Izrael ima to pravo, to ne opravdava činjenje zločina”.

Abu Badawiya je citirao Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda, koji ove radnje definira kao ratne zločine.

“Samoodbrana je zagarantovana, ali pod kontrolom i nije apsolutno pravo, a ono što Izrael provodi u većini slučajeva krši zakon i predstavlja međunarodni zločin”, naveo je.

Naglašavajući postojanje zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, Abu Badawiya je istakao da ono što Izrael danas radi jeste ciljanje civila, njihovo deportiranje, izgladnjivanje i sprečavanje osnovnih potreba".

TRT Balkan