Ukazao je na hitnost rješavanja ovih izazova kroz odlučne klimatske akcije, upozoravajući da Afrika najviše pati.     Foto: AA

U obraćanju na Afričkom klimatskom samitu u kenijskom glavnom gradu Nairobiju u utorak, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres pozvao je na odlučnu klimatsku akciju u rješavanju eskalirajućih ekstremnih vremenskih izazova.

Guterres je pozvao globalne lidere da se ujedine u svojoj posvećenosti klimatskoj otpornosti, ističući njenu ključnu ulogu u ublažavanju razornih uticaja klimatskih promjena.

"Apelujem na velike emitere, zemlje G-20 koje su odgovorne za 80 posto emisija, a koje će se ove sedmice sastati u New Delhiju, da preuzmu odgovornost", rekao je Guterres.

Ukazao je na hitnost rješavanja ovih izazova kroz odlučne klimatske akcije, upozoravajući da Afrika najviše pati.

Insistirao je na odlučnom udaljavanju od fosilnih goriva, pozivajući na kredibilne planove za postepeno izbacivanje uglja do 2030. za zemlje OECD-a (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj) i do 2040. godine za ostatak svijeta.

Guterres, koji je govorio na samitu kojem je prisustvovalo 16 šefova država i preko 10.000 delegata, ukazao je na imperativ klimatske pravde, pozivajući razvijene zemlje da predstave jasne i vjerodostojne mape puta za udvostručenje finansiranja adaptacije do 2025. godine.

Guterres je pozvao na realizaciju obećanog finansiranja za klimatsku podršku zemljama u razvoju.

"Oni također moraju održati svoje obećanje da će obezbijediti 100 milijardi dolara godišnje zemljama u razvoju za klimatsku podršku i u potpunosti napuniti Zeleni klimatski fond", rekao je šef UN-a.

Okrećući se ogromnom potencijalu Afrike u obnovljivoj energiji i zelenom rastu, Guterres je ukazao na bogate obnovljive izvore energije na kontinentu, uključujući kritične minerale ključne za zelene tehnologije.

TRT Balkan / agencije