Grupacija Paltel, koja pruža komunikacijske usluge u Pojasu Gaze, navela je da se telekomunikacijske usluge postepeno obnavljaju.      Foto: AA

Telefonske i internetske usluge postepeno se vraćaju u Gazu nakon što je prekid komunikacija odsjekao opkoljenu enklavu od ostatka svijeta.

Grupacija Paltel, koja pruža komunikacijske usluge u Pojasu Gaze, navela je da se telekomunikacijske usluge postepeno obnavljaju.

"Zadovoljstvo nam je objaviti da se telekomunikacijske usluge (fiksne, mobilne i internetske) u Pojasu Gaze, prekinute u petak zbog agresije koja je u toku, postepeno obnavljaju", objavljeno je na X-u.

Objavili su da njihovi tehnički timovi marljivo rješavaju štetu na internoj mrežnoj infrastrukturi u izazovnim uslovima.

Nadzornik za internet mrežu Netblocks rekao je da "mrežni podaci u stvarnom vremenu pokazuju da se internetska povezanost ponovno uspostavlja u Pojasu Gaze."

Gaza je bila pod gotovo potpunim komunikacijskim prekidom gotovo 36 sati nakon intenziviranih izraelskih zračnih napada u petak.

Izrael žestoko bombarduje Gazu od 7. oktobra.

Ministarstvo zdravstva Pojasa Gaze saopćilo je da je u izraelskim napadima ubijeno najmanje 7.703 ljudi, uglavnom civila, od kojih su mnoga djeca.

Oko 2,3 miliona stanovnika Gaze također se bori s nestašicom hrane, vode i lijekova zbog izraelske blokade enklave. Samo je nekoliko kamiona pomoći prešlo u Gazu od otvaranja prelaza Rafah prošlog vikenda.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u subotu je rekao da su kopnene snage ušle na "vrata Gaze" u "drugoj fazi rata" kako bi uništile Hamasove vojne i upravljačke sposobnosti i vratile zarobljenike kući.

TRT Balkan / agencije