U završnoj riječi, Modi je predložio virtuelni samit G20 u novembru prije isteka mandata Indije.     Foto: Reuters

Indija je u nedjelju predala predsjedavanje G20 Brazilu i predložila virtualni sastanak najvećih svjetskih ekonomija u novembru.

Indijski premijer Narendra Modi čestitao je brazilskom predsjedniku Luizu Inaciu Lula da Silvi i predao predsjedavanje G20 tokom ceremonije zatvaranja 18. samita lidera G20 u New Delhiju.

U završnoj riječi, Modi je predložio virtuelni samit G20 u novembru prije isteka mandata Indije.

Predsjedavanje G20 će 2025. godine biti predato Južnoj Africi .

EU i sedam zemalja potpisale memorandum o razumijevanju za trgovinski koridor

Tokom samita lidera G20 potpisan je memorandum o razumijevanju između Evropske unije (EU) i sedam zemalja za izgradnju ekonomskog koridora koji povezuje Evropu s Bliskim istokom i Indijom željezničkim i brodskim linijama.

Multinacionalni željeznički i pomorski projekat potpisan između Indije, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Francuske, Njemačke, Italije i EU, ima za cilj povezati Indiju s Bliskim istokom i Evropom kako bi unaprijedio trgovinu, obezbijedio energetske resurse i razvio digitalnu povezanost.

Iako se zemlje potpisnice nisu obavezale na finansijske obaveze, složile su se da u roku od dva mjeseca pripreme akcioni plan za uspostavljanje ekonomskog koridora Indija - Bliski istok - Evropa.

Ekonomski koridor Indija - Bliski istok - Evropa će se sastojati od dva odvojena koridora: istočnog koridora, koji će povezivati Indiju sa zapadnom Azijom i Bliskim istokom, i sjevernog koridora, koji povezuje zapadnu Aziju i Bliski istok s Evropom.

Koridor će se protezati od Indije do UAE, prolaziti kroz Saudijsku Arabiju, Jordan i Izrael i na kraju povezivati s Evropom.

Iako se na koridor gleda kao na izazov kineskom ekonomskom uticaju u regionu, takođe se očekuje da će Indiji donijeti značajne strateške i ekonomske koristi.

Naglašavajući važnost projekta, indijski premijer Narendra Modi rekao je da će koridor biti svjetionik saradnje, inovacija i zajedničkog napretka za Indiju, zapadnu Aziju i Evropu u budućnosti.

Na samitu lidera G20, američki predsjednik Joe Biden rekao je da će koridor olakšati trgovinu i izvoz energije.

Ursula Von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, opisala ga je kao "zeleni i digitalni most preko kontinenata i civilizacija".

Saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman rekao je da će projekat dati doprinos razvoju železničke mreže i infrastrukture i stvoriti dugoročne poslovne prilike.

Lideri G20 odali počast Mahatmi Gandhiju

Lideri G20 odali su počast na memorijalu indijskom vođi pokreta nezavisnosti Mahatmi Gandhiju posljednjeg dana samita u New Delhiju.

Indijski premijer Narendra Modi dočekao je vođe i šefove delegacija u Rajghatu, Gandhijevom memorijalu.

Lideri su položili vijence na spomen obilježje prije nego što su prisustvovali ceremoniji sadnje drveća.    Foto: Reuters

"Na kultnom Rajghatu, porodica G20 odala je počast Mahatmi Gandhiju - svjetioniku mira, služenja, suosjećanja i nenasilja. Dok se različite nacije spajaju, Gandhijevi bezvremenski ideali vode našu kolektivnu viziju za harmoničnu, inkluzivnu i prosperitetnu globalnu budućnost", objavio je Modi na platformi X.

U nedjelju se održava treća i poslednja sesija samita "Jedna budućnost", u novootvorenom konferencijskom centru Pragati Maidan.

Neposredno prije početka sjednice, Modi je primio sadnicu drveta od indonežanskog predsjednika Joka Widodoa i brazilskog predsjednika Luiza Inasija Lule da Silve, koji predstavljaju predsjedništva G20 prošle i naredne godine.

Nakon sesije, očekuje se da će lideri održati dodatne sastanke.

Lideri su, u odsustvu ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, prisustvovali sesijama "Jedna zemlja" i "Jedna porodica" u subotu kako bi postigli napredak u trgovini, klimi i drugim globalnim problemima.

Afrička unija (AU), blok od 55 zemalja, zvanično je zauzela mjesto u subotu kao članica G20.

TRT Balkan / agencije