Dodaje se da jedino članovi stranke Jevrejska snaga ministra nacionalne bezbjednosti Itamara Ben-Gvira u Knessetu nisu podržali prekid vatre.        Foto: AA

Potpisima u kampanji koju su pokrenule porodice Izraelaca koje je zarobio Hamas 70 izraelskih parlamentaraca ili članova Knesseta podržalo je mirovni sporazum u Gazi koji je u petak iznio američki predsjednik Joe Boden.

"Porodice će i danas nastaviti tražiti podršku članova Knesseta, nadajući se da će dobiti potpise 100 od 120 poslanika", objavio je list "Yedioth Ahronoth".

Porodice su kasno u utorak objavile da su prikupile potpise 70 članova Knesseta koji pozivaju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da pristane na razmjenu zarobljenika s Hamasom.

Prema pisanju dnevnog lista, neki članovi Knesseta iz stranaka vladajuće koalicije, uključujući stranku Likud i desničarsku Religioznu cionističku partiju ministra finansija Bezalela Smotricha, potpisali su podršku prijedlog o prekidu vatre.

Dodaje se da jedino članovi stranke Jevrejska snaga ministra nacionalne bezbjednosti Itamara Ben-Gvira u Knessetu nisu podržali prekid vatre.

U petak je američki predsjednik Joe Biden rekao da je Izrael predstavio sporazum u tri faze koji će okončati neprijateljstva u Gazi i osigurati oslobađanje talaca koji se drže u obalskoj enklavi. Plan uključuje prekid vatre, razmjenu talaca i zarobljenika i rekonstrukciju Gaze.

Ministri izraelske vlade, uključujući Ben-Gvira i Smotricha, zaprijetili su da će srušiti vladu ako se Netanyahu složi s Bidenovim najavljenim prekidom vatre.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Više od 36.500 Palestinaca je ubijeno u Gazi, velika većina su žene i djeca, a skoro 83.000 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

TRT Balkan / agencije