Ministarstvo odbrane Poljske saopštilo je da je Varšava "spremna predati svoje borbene avione MiG-29 Ukrajini kao dio međunarodne koalicije".     Foto: Reuters

Zvaničnici u Poljskoj i Slovačkoj pozvali su svoje saveznike da pošalju borbene avione Ukrajini, rekavši da su spremni poslati svoje sovjetske mlazne lovce MiG-29 u Kijev kao dio međunarodne koalicije.

“Mislim da je vrijeme da se donese odluka. Ljudi u Ukrajini umiru. Zaista im možemo pomoći. Ovo je nehumano i neodgovorno", rekao je slovački ministar odbrane Jaroslav Nad.

Slovački i poljski zvaničnici su pozivali i ranije na slanje borbenih aviona u Ukrajinu.

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je gostujući na CNN-u da je Poljska spremna poslati Ukrajini lovce MiG-29 u koaliciji s drugim zemljama.

Ministarstvo odbrane Poljske saopštilo je da je Varšava "spremna predati svoje borbene avione MiG-29 Ukrajini kao dio međunarodne koalicije".

Ukrajina je tražila od Zapada borbene avione kako bi ojačala svoju odbranu dok rat i dalje traje. Iako je Kijev dobio obećanja o tenkovima, od kojih neki već stižu, još uvijek nema znakova da će veće države, poput Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, pristati da pošalju svoje ratne avione.

TRT Balkan / agencije