Ubistvo bi moglo biti povezano sa još trojicom muslimana koji su ubijeni u "pucnjavi iz zasjede" u posljednjih devet mjeseci.    Foto: AP

Načelnik policijske uprave u Albuquerqueu Harold Medina izjavio je da je u petak ubijen mladić koji je član muslimanske zajednice.

Napomenuo je kako bi ubistvo moglo biti povezano sa slučajevima još trojice muslimana koji su ubijeni u pucnjavi iz zasjede u posljednjih devet mjeseci.

"Ova ubistva su vrlo uznemirujuća", rekao je Medina, dodajući da ulažu sve moguće napore u sklopu istrage, u kojoj pomaže i FBI.

Policijski zvaničnici su pozvali građane da se jave policiji ukoliko imaju neka saznanja i informacije o spomenutim ubistvima.

U određenim dijelovima grada u kojima živi muslimanska zajednica također su pojačane mjere sigurnosti nakon ovih ubistava.

Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR) povećalo je nagradu na 10.000 za informacije koje bi dovele do osoba koje bi se mogle povezati s ubistvima.

Policijski zvaničnik Albuquerquea Kyle Hartsock istakao je da osoba ili osobe koje su ubile četvoricu muslimana u posljednjih devet mjeseci mogu biti ista osoba ili više njih.

Guvernerka Novog Meksika Michelle Lujan Grisham također je na Twitteru rekla da šalje dodatne policijske jedinice u grad kako bi radile s lokalnim i saveznim vlastima i ubicu ili ubice privele pravdi.

"Ubistva muslimanskih stanovnika Albuquerquea su nas duboko rastužila i ovo je potpuno nepodnošljivo", navela je guvernerka.

"Nastavit ćemo činiti sve što možemo da podržimo muslimansku zajednicu Albuquerquea i šireg Novog Meksika u ovim teškim trenucima. Vi ste građani Novog Meksika, dobrodošli ste ovdje, a mi smo uz vas."

Policijski službenici Albuquerquea intervenisali su u subotu oko ponoći nakon dojave o pucnjavi u oblasti Truman St. i Grand Ave, gdje su pronašli žrtvu mrtvu, navodi se u saopštenju policijske uprave. Žrtva, musliman za kojeg se vjeruje da je u srednjim 20-im godinama, bio je iz južne Azije.

Ovo ubistvo se desilo samo dan nakon što su vlasti utvrdile da postoji veza između ubistava Muhammeda Afzaala Hussaina (27) i Aftaba Husseina (41), obojica muslimani iz Pakistana, koji su ubijeni u jugoistočnom Albuquerqueu u protekle dvije sedmice. Detektivi rade na utvrđivanju da li je novembarsko ubistvo Mohammada Ahmadija, muslimana iz Afganistana, također povezano s ovim slučajevima. Ahmadi je ubijen izvan firme koju je vodio sa bratom, objavila je policija.

Prema dostupnim podacima, u Sjedinjenim Američkim Državama živi oko 3,5 miliona muslimana, što čini oko 1,1 posto od 335 miliona stanovnika države.

TRT Balkan