Policija je pozvala svjedoke da kontaktiraju vlasti.     Foto: Reuters

Njemačka policija je pokrenula istragu protiv pristalica terorističke organizacije PKK nakon što su organizirali protest u Dortmundu.

Nakon protesta na kojima je učestvovalo 320 pristalica PKK-a, čak 25 osoba iz te grupe imalo je verbalne rasprave s ostalima, ali su se incidenti smirili prije nego što su eskalirali zbog intervencije policije, saopštile su vlasti u srijedu. Rekli su da su u istrazi korištene slike s društvenih mreža.

Dortmundska policija zatražila je pokretanje istrage o incidentima koji su narušili mir i o fizičkom nasilju. Policija je pozvala svjedoke da kontaktiraju vlasti.

Na društvenim mrežama pojavljuju se slike grupe pristalica PKK-a koji napadaju jednu ili više osoba jarbolima za zastave i uništavaju imovinu.

Organizacija PKK je klasificirana kao "etnonacionalistička" i "separatistička" teroristička organizacija od EU agencije za provođenje zakona, EUROPOL, i zabranjena je u Njemačkoj od 1993. godine.

Ali PKK ostaje aktivan u zemlji, s gotovo 14.500 sljedbenika.

Njemačka domaća obavještajna agencija BfV upozorila je u svom godišnjem izvještaju da PKK ostaje najveća strana "ekstremistička" grupa u zemlji i da njeni sljedbenici mogu izvesti nasilne napade ako dobiju upute od vođa grupe u inostranstvu.

Turkiye je dugo pozivala svog NATO saveznika Njemačku da preduzme snažnije mjere protiv PKK-a i njegove sirijske podružnice YPG-a, naglašavajući da terorističke grupe koriste Njemačku kao platformu za prikupljanje sredstava, propagandu i aktivnosti regrutacije.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, organizacija PKK je odgovorna za smrt 40.000 ljudi.

TRT World