Broj ubijenih u napadima koje vojska za genocid optuženog Izraela izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine dosegao je 34.151.                Foto: AA

Nakon povlačenja izraelske vojske, u toku je akcija čišćenja bolnice Nasser kako bi se ponovno stavila u funkciju i bila na usluzi Palestincima u gradu Khan Younis na jugu Pojasa Gaze.

Izraelska vojska zatvorila je bolnicu Nasser 15. februara. Iz grada su se povukli 7. aprila, a nakon toga su s tog područja počele stizati snimke razmjera razaranja.

U dvorištu bolnice pronađena je i masovna grobnica iz koje su, prema posljednjim informacijama, ekshumirana 283 tijela.

Broj ubijenih u napadima koje vojska za genocid optuženog Izraela izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine dosegao je 34.151.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije