Pojas Gaze odsječen od svijeta, napadi Izraela i dalje traju      Foto: AA

19:00 - UNICEF pozvao na trenutni prekid vatre, poručivši kako je situacija u Gazi užasna

Fond Ujedinjenih naroda za djecu u subotu je pozvao na trenutni humanitarni prekid vatre, nazvavši situaciju u Gazi "užasnom".

"UNICEF je uspio kontaktirati samo nekoliko svojih humanitarnih djelatnika u Pojasu Gaze. Situacija u Gazi je užasna", rekla je izvršna direktorica Catherine Russell na platformi X.

"Ponavljamo: Zahtijevamo trenutni humanitarni prekid vatre i siguran pristup", rekla je Russell i dodala: "Ubistvo ili zarobljavanje bilo kojeg djeteta je uvreda."

"To mora prestati", dodala je.

18:00 - Saudijska Arabija kritikovala izraelsku kopnenu operaciju u Gazi, pozvavši na hitno primirje

Iz saudijskog Ministarstva vanjskih poslova navedeno je da osuđuju "svaku kopnenu vojnu operaciju koju Izrael vodi u Pojasu Gaze zbog prijetnje životima palestinskih civila".

Ministarstvo je pozvalo međunarodnu zajednicu da preuzme svoje odgovornosti kako bi osigurala trenutni prekid vatre na osnovu rezolucije UN-a usvojene u petak.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je sinoć rezoluciju kojom se poziva na hitni humanitarni prekid vatre.

16:20 - Izraelske snage nastavit će "operacije" započete preko noći u Gazi

Izraelske snage nastavit će "operacije" započete preko noći u Gazi dok se ne primi nova naredba, rekao je ministar odbrane Yoav Gallant. "Napali smo iznad zemlje i ispod zemlje", rekao je on u video izjavi. "Uputstva za snage su jasne: operacija će se nastaviti do novog naređenja."

15:40 - Izrael ponovio poziv Palestincima u Gazi da krenu na jug

Izrael je u subotu ponovio pozive Palestincima u Gazi da se "privremeno" upute na jug zbog njihove "sigurnosti".

"Ovo je hitno upozorenje da se zbog vaše sigurnosti privremeno uputite na jug", poručio je glasnogovornik izraelske vojske Avichay Adraee stanovnicima sjevernog Pojasa Gaze, posebno grada Gaze.

15:00 - Elon Musk: Starlink će podržati povezivanje s međunarodno priznatim organizacijama za pomoć u Gazi

Elon Musk najavio je da će Starlink, sistem satelitskog interneta čiji je vlasnik, pružati usluge povezivanja međunarodno poznatim humanitarnim organizacijama u Gazi.

"Nije jasno tko ima ovlasti za zemaljske veze u Gazi, ali znamo li da nijedan terminal nije zatražio vezu u tom području", napisao je Musk na X-u.

Nakon što je Izrael potpuno prekinuo usluge fiksne, mobilne telefonije i internet komunikacije u blokiranom Pojasu Gaze, stotine korisnika na platformi društvenih medija X zatražilo je da se satelitski sistem Starlink stavi u funkciju za koordinaciju humanitarne pomoći.

"Sa prekidom komunikacija u Gazi, naša pomoć u hrani, koja spašava živote, je stala. Ne možemo doći do naših uposlenika, partnera ili ljudi koji nam vjeruju. Hitno nam je potreban održiv pristup i operativna sposobnost za humanitarnu pomoć. Svaka minuta je bitna", poručila je izvršna direktorica Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih naroda (UN) Cindy McCain.

14:00 - Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima na Gazu porastao na 7.703

Broj palestinskih žrtava u izraelskim napadima na Pojas Gaze koji su u toku od 7. oktobra porastao je na 7.703, objavilo je u subotu Ministarstvo zdravstva u Gazi.

Među poginulima je 3.595 djece, navodi se u priopćenju Ministarstva, kao i da je od početka napada povrijeđeno 19.734 građana.

Ministarstvo je također navelo da je Izrael "počinio 53 masakra" u nasilnom bombardiranju Pojasa Gaze tokom noći.

13:15 - Civilna odbrana: U izraelskim napadima tokom noći u Gazi uništene stotine zgrada

Jedinica civilne odbrane u Pojasu Gaze u subotu je saopćila da su pojačani izraelski napadi preko noći uništili stotine zgrada u opkoljenoj enklavi, koja je već tri sedmice pod teškim bombardovanjem.

Navedeno je da su izraelski napadi "potpuno uništili stotine zgrada širom Pojasa Gaze".

12:30 - Lavrov: Ako Gaza bude uništena, to će stvoriti katastrofu koja će trajati decenijama

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da ako se Gaza uništi, njenih dva miliona stanovnika protjera, to će stvoriti katastrofu koja će trajati decenijama.

Lavrov je u izjavi za novinsku agenciju Belta ocijenio izraelske napade na Gazu.

Ističući da je napad na Izrael neprihvatljiv, Lavrov je rekao: "Izrael je također najavio da će njegov odgovor biti brutalan i da će uništiti Hamas, ne poštujući u potpunosti međunarodno pravo. Nije moguće uništiti Hamas bez uništenja Gaze i njezinog civilnog stanovništva."

Napominjući da sukob u regiji treba prestati i treba pružiti humanitarnu pomoć ljudima u Gazi, Lavrov je rekao: "Ako Gaza bude uništena i njenih dva miliona stanovnika protjerano, to će stvoriti katastrofu koja će, ako ne stoljećima, trajati desetljećima."

12:20 - Izraelska vojska: Izraelske snage ušle u sjevernu Gazu, proširile vojne operacije

Izraelska vojska tvrdi da je u petak navečer ušla u sjeverni Pojas Gaze, gdje je nastavila s bombardovanjem koje traje već tri sedmice, javlja Anadolu.

Portparol Daniel Hagari je rekao da su snage ušle u sjevernu Gazu i proširile vojne operacije s pješadijom i oklopnim korpusom.

Istakao je da je izraelska vojska "eliminisala Rataba Abu Tshaibana, komandanta pomorskih snaga u brigadi Gaze".

Dodao je da su izraelske pomorske snage napale i ciljeve Hamasa, uključujući osmatračnice, mjesta za lansiranje protutenkova i vojni objekat, te pružili pomoć kopnenim snagama.

"Povratak talaca je među našim prioritetima tokom operacije", rekao je Hagari.

Izraelska vojska je u petak proširila zračne i kopnene operacije nakon što je prekinula internet i komunikacije. Međunarodne agencije za pomoć saopćile su da su izgubile kontakt sa svojim osobljem i kolegama u Gazi.

12:00 - Amnesty International upozorio na poteškoće u dokumentovanju ratnih zločina u Gazi

Amnesty International je u vezi sa potpunim prekidom fiksnih, mobilnih i internetskih komunikacijskih usluga u Gazi zbog izraelskih napada naveo da će ih ovo spriječiti da pristupe kritičnim informacijama i dokazima o kršenju ljudskih prava i ratnim zločinima nad Palestincima u Gazi.

"To znači da nam postaje teže direktno čuti one koji su izloženi ovim kršenjima", saopćeno je iz Amnesty Internationala.

11:15 - WHO: Još uvijek nemamo komunikaciju sa našim osobljem i zdravstvenim ustanovama u Gazi

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da još uvijek ne mogu komunicirati sa svojim osobljem i zdravstvenim ustanovama u Gazi, gdje se nastavljaju intenzivni napadi Izraela.

Izrazio je zabrinutost za sigurnost svojih uposlenika.

"U ovom slučaju, ne izgleda da je moguće da se pacijenti evakuišu ili da pronađu sigurno sklonište. Nestanak struje onemogućuje hitnu pomoć da stigne do povrijeđenih. Još uvijek nemamo komunikaciju sa našim osobljem i zdravstvenim ustanovama i zabrinuti smo za njihovu sigurnost", napisao je Ghebreyesus na platformi društvenih mreža X.

Pozvao je sve koji imaju moć da izvrše pritisak na prekid vatre između strana i da poduzmu hitne mjere.

Zbog intenzivnih napada Izraela u blokiranom Pojasu Gaze, fiksne, mobilne i internetske komunikacijske usluge u regiji su potpuno prekinute.

10:30 - I dalje u prekidu usluge telekomunikacija i interneta u Pojasu Gaze

Internet i komunikacije su pali jer je izraelska vojska rekla da intenzivira svoje bombardovanje Gaze i da njene kopnene snage "proširuju operacije".

Međunarodne humanitarne agencije rekle su da nisu mogle kontaktirati svoje osoblje.

"Gaza je izgubila kontakt s vanjskim svijetom", kazala je Lynn Hastings, UN-ova koordinatorica za Palestinu.

Poručila je da su presječene telefonske linije, internet i mobilne mreže.

"Bolnice i humanitarne aktivnosti ne mogu se nastaviti bez komunikacija, energije, hrane, vode, lijekova. Sigurnost civila, uključujući zdravstvene radnike/novinare/osoblje UN-a je u ozbiljnoj opasnosti. Ratovi imaju pravila. Civili moraju biti zaštićeni", rekla je Hastings.

10:00 - Nastavljaju se intenzivni napadi izraelske vojske na Gazu

I dalje traju intenzivni napadi izraelske vojske, koji su počeli sinoć, na blokirani Pojas Gaze, posebno na sjeveru regije. Izraelska vojska haubicama je gađala sjever Gaze, a zatim izvršila intenzivne zračne napade.

Izraelska vojska pogodila je mnoge tačke u Gazi i neprekidno bombardovala regiju do jutra. Izraelska vojska je i od jutarnjih sati intenzivnom haubičkom vatrom počela gađati sjever Gaze.

U regiji se s vremena na vrijeme čuju pucnji, lete izraelski ratni avioni i bespilotne letjelice.

Napadi izraelske vojske s mora na zapad Pojasa Gaze su nastavljeni.

Sukobi su se dogodili u obalnom području Rafaha, zapadno od Khan Younisa, u Pojasu Gaze. Konkretno, nastavljaju se sukobi u Beit Hanounu i Beit Lahiyi na sjeveru.

08:45 - Izrael tokom noći pogodio 150 "podzemnih ciljeva"

Izraelska vojska kaže da je preko noći pogodila 150 'podzemnih ciljeva' u Gazi

"Borbeni tuneli, podzemni borbeni prostori i druga teroristička infrastruktura" su uništeni, navodi se u saopštenju izraelske vojske.

00:47 - Izrael odbacuje "odvratnu" rezoluciju UN-a o prekidu vatre u Gazi

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen u subotu je nazvao "odvratnom" rezoluciju Generalne skupštine UN-a kojom se zahtijeva humanitarno primirje u pojasu Gaze.

Generalna skupština UN-a odobrila je u petak rezoluciju kojom se poziva na hitno "trajno i održivo humanitarno primirje" u Gazi.

"Odbacujemo potpuno preziran poziv Generalne skupštine UN-a na prekid vatre", napisao je Cohen na X.

"Izrael namjerava eliminirati Hamas baš kao što se svijet obračunao s nacistima i ISIS-om", dodao je.

Pojas Gaze izoliran od svijeta

Komunikacijske i internetske usluge u Pojasu Gaze potpuno su prekinute usljed teškog izraelskog bombardovanja dok izraelska vojska najavljuje šire kopnene aktivnosti u Gazi.

00:43 Turski Crveni polumjesec izgubio kontakt s operativnim centrom u Gazi

Turski Crveni polumjesec saopćio da je izgubio kontakt s operativnim humanitarnim centrom u Gazi usljed prekida telekomunikacija.

00:28 Altun: Izraelsko zamračenje ukazuje na namjeru počinjenja ratnih zločina

"Izraelsko zamračenje, čiji je cilj spriječiti sve međunarodne komunikacijske kanale koji povezuju Gazu s vanjskim svijetom, jasno ukazuje na namjeru počinjenja ratnih zločina. Ovo je pokušaj da se sakrije ružna istina o izraelskom uništavanju života civila."

Fahrettin Altun, šef Direkcije za komunikacije pri uredu predsjednika Turkiye Fahrettin Altun

00:05 Izrael bombarduje područje oko bolnica

Kako AA prenosi, Al-Aqsa TV javlja da izraelski zračni napadi gađaju područja oko bolnice al-Shifa i indonezijske bolnice u Gazi.

00:01 Palestinske vlasti pozdravljaju rezoluciju GS UN-a

Novinska agencija Wafa prenosi da palestinske vlasti pozdravljaju rezoluciju Generalne skupštine UN-a kojom se traži humanitarno primirje u Gazi i zaštita civila.

27. oktobar 2023.

23:54 Oružani sukobi palestinskih boraca i IDF-a u Gazi

Al-Aqsa TV prenosi da su u toku oružani sukobi između palestinskih boraca i izraelskih snaga u istočnoj Gazi.

23:40 Izrael "kategorčki odbija pozive na prekid vatre"

“Izrael kategorički odbija pozive na prekid vatre u Gazi”, rekao je ministar vanjskih poslova Eli Cohen nakon rezolucije UN-a koja poziva na humanitarno primirje.

23:07 SAD kaže da ne postavlja 'crvene linije' za Izrael dok se ofenziva u Gazi intenzivira

Bijela kuća je saopćila da ne diktira uslove za izraelsku vojsku usred eskalacije ofanzive na opkoljeni pojas Gaze koja je već odnijela hiljade palestinskih života.

"Ne povlačimo crvene linije za Izrael. Nastavljamo da podržavamo njihove sigurnosne potrebe. To će se nastaviti."

John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost

22:51 UNICEF: Sukob između Izraela i Palestine 'mora prestati SADA'

Dječji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF) u petak je snažno pozvao na prekid intenziviranja sukoba između Izraela i Palestine, posebno osuđujući patnju djece u Gazi.

"Djeca bivaju ubijena. Djeca pate", rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell na X. U objavi je dodala: "Mora STATI. SADA."

Šef UNICEF-a kaže da je agencija večeras izgubila kontakt sa svojim osobljem u Gazi, te da je "izuzetno zabrinuta" za milion djece.

22:46 Međunarodni Crveni križ izgubio je vezu s palestinskim Crvenim polumjesecom

Zvaničnik Crvenog križa rekao da je Međunarodni Crveni križ izgubio vezu s palestinskim Crvenim polumjesecom jer je prekinuta komunikacija s Pojasom Gaze.

22:26 Svjetska zdravstvena organizacija izgubila kontakt s osobljem u Gazi

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u petak je izgubila kontakt sa svojim osobljem u Gazi jer su telekomunikacije prekinute, rekao je šef agencije UN.

"Izgubili smo kontakt sa našim osobljem u Gazi, sa zdravstvenim ustanovama, zdravstvenim radnicima i ostalim našim humanitarnim partnerima na terenu."

Tedros Adhanom Ghebreyesus, šef agencije UN

21:51 - Izglasana rezolucija u Generalnoj skupštini UN-a

Generalna skupština UN-a večeras je sa 120 glasova ZA i 14 PROTIV izglasala rezoluciju kojom se poziva na "humanitarno primirje" u Gazi.

21:45 - Premijer Palestine poručio da je ovo uvod u nove masakre

Prekid telekomunikacija, interneta u Gazi korak je ka počinjenju još izraelskih masakara nad palestinskim narodom.

Mohammad Shtayyeh, premijer Palestine

21:17 - Oglasio se jordanski ministar vanjskih poslova

Izrael je upravo pokrenuo kopneni rat u Gazi. Ishod će biti humanitarna katastrofa epskih razmjera.

Ayman Safadi, ministar vanjskih poslova Jordana

21:25 - Hamas reagovao na intenziviranje nasilje Izraela

20:44 - Komunikacijske i internetske usluge prekinute

Komunikacijske i internetske usluge u Pojasu Gaze potpuno su prekinute večeras usljed teškog izraelskog bombardovanja napojnih vodova, tornjeva i mreža, saopćio je provajder usluga.

Palestinska telekomunikaciona kompanija je u saopćenju navela da su usluge fiksne, bežične i internet komunikacije potpuno prekinute usred intenzivnog izraelskog bombardovanja na linijama sa Zapadnom obalom, na tornjevima i mrežama.

Uporedo s tim, Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca saopćilo je da je potpuno izgubilo kontakt s operacijskom sobom u Pojasu Gaze i sa svim članovima tima koji tamo rade.

Izrazilo je duboku zabrinutost u vezi sa pružanjem usluga hitne pomoći u Pojasu Gaze, posebno zbog toga što ovaj prekid utiče na centralne komunikacijske usluge i otežava dolazak vozila hitne pomoći povrijeđenima.

Izrael intenzivirao zračno, pomorsko i kopneno bombardovanje

Kanal “Al-Aksa“ javlja da izraelska vojska intenzivira svoje zračno, pomorsko i kopneno bombardiranje svih područja Gaze na način bez presedana.

Isti izvor javlja da su “sve telekomunikacijske i internet usluge u Gazi sada zatvorene“.

“Najnoviji izraelski zračni napadi uništili su posljednje međunarodne kablove koji povezuju Gazu sa svijetom“, javlja kanal “Al-Aksa“.

Hagari: Izraelske snage šire kopnene aktivnosti u Gazi

Izraelska vojska najavila je u petak da će njezine kopnene snage proširiti svoje aktivnosti u Pojasu Gaze tokom noći, s petka na subotu.

"Kopnene snage večeras proširuju svoju aktivnost", rekao je glasnogovornik Daniel Hagari na konferenciji za medije. Hagari je također istaknuo da su izraelske trupe na sjevernoj granici zemlje s Libanom u "visokoj pripravnosti".

Izjava dolazi usred pojačanih napada izraelskih zračnih snaga na Pojas Gaze.

TRT Balkan / agencije