Najmanje 15 osoba, uključujući načelnika Općine Nuseirat Iyada al-Magharija, poginulo je u napadu.     Foto: AA

Najmanje 15 Palestinaca ubijeno je u izraelskom zračnom napadu na izbjeglički kamp Nuseirat, u centralnom području Pojasa Gaze.

Prema izjavama očevidaca, izraelski ratni avioni gađali su zgradu koja pripada Općini Nuseirat, u istoimenom izbjegličkom kampu.

Najmanje 15 osoba, uključujući načelnika Općine Nuseirat Iyada al-Magharija, poginulo je u napadu.

Tijela izvučena iz ruševina prebačena su u bolnicu “Šehidi Al-Akse“ u gradu Deir al-Belah, također u centralnom dijelu Pojasa Gaze. Potom je žrtvama klanjana dženaza-namaz, islamski vjerski obred nakon kojeg se vrši ukop jedne ili više osoba.

Najmanje 36.731 Palestinac ubijen je u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze od prošlog oktobra, saopštilo je u petak Ministarstvo zdravlja u opkoljenoj enklavi. U saopštenju ministarstva dodaje se da je 83.530 ljudi povrijeđeno u napadima.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Osam mjeseci nakon početka izraelskog rata, veliki dijelovi Gaze su pretvoreni u ruševine, dok se nastavlja blokada ulaska hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

TRT Balkan / agencije