Izraelski ratni avioni bombardirali su skladište za distribuciju pomoći u izbjegličkom kampu Nusayrat, u centralnom dijelu Pojasa Gaze, objavila je palestinska agencija WAFA 14. marta.      Foto: AA

Broj Palestinaca koje je ubila izraelska vojska dok su čekali hranu i humanitarnu pomoć, u glađu pogođenom Pojasu Gaze, porastao je na 560.

Dok Izrael nastavlja s masakrima u regiji, također je povukao Gazu, u kojoj živi otprilike 2,3 miliona Palestinaca, u glad zbog prepreka koje je nametnuo ulasku pomoći.

Glad u sjevernoj Gazi iz dana u dan postaje sve gora, budući da izraelska vojska ne dopušta ulazak gotovo svim kamionima pomoći.

Član Palestinskog zakonodavnog vijeća Mustafa Barghouti objavio je na svom X profilu društvenih medija da su izraelske snage ubile 560 stanovnika Gaze dok su čekali hranu i humanitarnu pomoć.

Najmanje 32.226 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od oktobra, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj enklavi.

Izrael napada Pojas Gaze od prekograničnog napada Hamasa, za koji Tel Aviv kaže da je ubio skoro 1.200 ljudi.

Izraelski rat u Gazi gurnuo je 85 posto stanovništva teritorije u interno raseljenje zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, prema UN-u.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i preduzme mjere kako bi se osiguralo dostavljanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Neprijateljstva se, međutim, nastavljaju nesmanjenom žestinom, a isporuke pomoći i dalje su nedovoljne za rješavanje humanitarne katastrofe.

TRT Balkan / agencije