Zelenski je rekao da se na situaciju u Gazi gleda kao da je nešto novo, ali da situacija uopšte nije nova.    Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da "gdje ima terorista nema pravila".

"Kada govorimo o zakonima i pravilima, tamo gdje su teroristi, nema pravila. Sve je izvan zakona", rekao je Zelenski u intervjuu za NBC News u nedjelju, odgovarajući na pitanje da li misli da Izrael poštuje međunarodno pravo.

Zelenski je rekao da se na situaciju u Gazi gleda kao da je nešto novo, ali da situacija uopšte nije nova.

"To je vatra koja gori između Izraela i Palestine, a neki ljudi i dalje bacaju šibice u ovu vatru, a siguran sam da Rusija stoji iza sponzorisanja Hamasa, kao i Iran. To je ko je kriv", rekao je Zelenski.

On je dodao:

"Morate vršiti pritisak na Rusiju i Iran, morate priznati da te zemlje stoje iza ovih pristupa, a tu bih dodao i Sjevernu Koreju. Vidjeli ste koliko je sjevernokorejske municije pronađeno u Gazi, to je činjenica, apsolutna činjenica", dodao je on.

Rekao da zemlja ima "puno pravo" da brani ljude i državu ako je napadnu "teroristi".

"Ali, moramo shvatiti, ako možemo da otvorimo humanitarne koridore, odvedemo ratne zarobljenike, pomognemo ljudima koji nisu umiješani, cijeli svijet bi to trebao učiniti i cijeli svijet treba učiniti sve što može da zaustavi ovaj rat", rekao je on.

TRT Balkan / agencije