Javno saslušanje u Međunarodnom sudu pravde (ICJ) o izraelskoj praksi u Palestini počelo je u ponedjeljak.      Foto: Reuters

Javno saslušanje u Međunarodnom sudu pravde (ICJ) o izraelskoj praksi u Palestini počelo je u ponedjeljak.

Javno saslušanje počelo je nakon zahtjeva Generalne skupštine Ujedinjenih nacija za savjetodavno mišljenje o pravnim posljedicama koje proizlaze iz politike i prakse Izraela na okupiranoj palestinskoj teritoriji, uključujući istočni Al-Quds (Jerusalem).

Rezolucijom Generalne skupštine zatraženo je od ICJ-a da utvrdi pravne posljedice "koje proizlaze iz kontinuiranog kršenja prava palestinskog naroda na samoopredjeljenje od strane Izraela" i "iz njegovog usvajanja srodnih diskriminatornih zakona i mjera".

Ukupno 52 zemlje, uključujući Turkiye, kao i Arapsku ligu, Organizaciju islamske saradnje i Afričku uniju, održat će 30-minutna usmena izlaganja 19. i 26. februara.

Savjetodavno mišljenje ICJ-a nije vezano uz sporni slučaj između dviju država, za razliku od slučaja koji je Južnoafrička Republika pokrenula protiv Izraela zbog kršenja Konvencije o genocidu, već samo Izraela.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Od početka vojne ofanzive za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze 7. oktobra ubijeno je najmanje 28.985 Palestinaca, a među njima je veliki broj djece.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

TRT Balkan / agencije