PKK održava značajno prisustvo uprkos tome što je zabranjen od 1993. godine.

Njemačka domaća obavještajna agencija identificirala je terorističku grupu PKK kao značajnu prijetnju zbog njenih opsežnih nezakonitih aktivnosti, uključujući regrutaciju i iznudu, navodi se u najnovijem izvještaju.

PKK održava značajnu operativnu strukturu unutar Njemačke, uprkos tome što je zabranjena od 1993. i proglašena terorističkom organizacijom od EU 2002. godine, kaže se u izvještaju koji je prošle sedmice objavio Savezni ured za zaštitu ustava.

U izvještaju se navodi porast zločina koje je počinila grupa PKK, sa 286 incidenata zabilježenih samo u 2023. godini.

Teroristička organizacija je navodno prikupila između 16 i 17 miliona eura prošle godine putem kampanja prikupljanja sredstava.

Tekuće aktivnosti terorističke grupe u zemlji uključuju operacije logističke i finansijske podrške, napore regrutovanja i propagandne kampanje.

Strukturiran u različitim sektorima i regionima u Nemačkoj, PKK učestvuje u događajima i demonstracijama visokog profila dok pokušava da prikaže nenasilnu sliku u Evropi, otkriva izveštaj.

Evo ključnih zaključaka iz izvještaja.

Organizaciona struktura

Članstvo PKK-a u Njemačkoj dostiglo je 14.000 2023., što je čini najvećom ekstremističkom stranom organizacijom u zemlji. Djeluje kroz hijerarhijsku strukturu koja je neprimjetno integrirana sa svojim centralnim vodstvom u Njemačkoj.

Organizacija PKK je podijeljena na četiri sektora i devet regija u Njemačkoj, od kojih svakom upravlja administrativni službenik.

Udruženja povezana s PKK-om djeluju u okviru ove mreže, sa "Konfederacijom zajednica Kurdistana u Njemačkoj" na čelu, mobilizirajući se za događaje i skupove povezane s terorizmom, te učestvuju u odnosima s javnošću i aktivnostima kampanje.

Teroristička organizacija nastavlja sa regrutacijom, finansiranjem i propagandom kao podrška svojoj stvari, koristeći različite medije i javne demonstracije.

Javne demonstracije

Organiziranje velikih događaja kao što su Nowruz i Međunarodni kurdski kulturni festival, privlači hiljade učesnika.

Održavaju se i spontani protesti i događaji, često kao odgovor na turske vojne operacije protiv položaja PKK-a. Ovi događaji uključuju demonstracije, sjedenje i informativne štandove.

Regrutacija

Aktivnosti PKK-a nisu ograničene na demonstracije, jer teroristička grupa koristi zemlju da regrutuje mlade pristalice. Metode zapošljavanja uključuju korištenje omladinskih organizacija, vlastitih medija i društvenih medija.

Od juna 2013. godine, više od 300 osoba iz Njemačke pridružilo se terorističkim jedinicama PKK-a, što je rezultiralo smrću najmanje 41 osobe, a oko 160 ih se vratilo u Njemačku.

Mediji i propaganda

Propaganda je glavni kanal koji teroristička grupa koristi jer koristi svoj opsežni medijski aparat za širenje svoje ideologije.

Ključni mediji su "Stêrk TV", "Yeni Özgür Politika", "Firat News Agency" i "Serxwebûn". Ove platforme ciljaju mlađu publiku putem interneta i društvenih medija.

Kako PKK nastavlja s regrutacijom, finansiranjem i propagandom, ona ostaje dobro organiziran i aktivan entitet u Njemačkoj.

Šteta PKK-a

U izvještaju se također upozorava na mogućnost trajnog sukoba zbog brojnih demonstracija koje je organizirala grupa PKK širom Njemačke.

Rizik od militantnih akcija, poput oštećenja imovine ili paljenja turskih državnih zgrada i privatnih institucija, i dalje je visok.

Turkiye je dugo upozoravala na prisustvo PKK-a u Njemačkoj i tražila izručenje terorista.

TRT Balkan / agencije