Petero Palestinaca ubijeno u izraelskom napadu na sjeveru Zapadne obale

Petero Palestinaca ubijeno u izraelskom napadu na sjeveru Zapadne obale

Od 28. augusta u velikoj izraelskoj vojnoj ofanzivi na sjeveru Zapadne obale ubijeno je 38 Palestinaca.
Među petero ubijenih je i Muhammad Zubeidi, sin Zakarije Zubeidija, istaknutog lidera pokreta Fatah koji je u zatvoru u Izraelu od 2019. godine.     Foto: AA

Izraelska vojska u četvrtak ujutro ubila je petero Palestinaca u zračnom napadu na automobil u blizini grada Tubasa na Zapadnoj obali.

"Petoro ubijenih Palestinaca i dvoje ranjenih, uključujući jednog u teškom stanju, stiglo je u bolnicu u Tubasu", objavljeno je iz Ministarstva zdravstva.

Među petero ubijenih je i Muhammad Zubeidi, sin Zakarije Zubeidija, istaknutog lidera pokreta Fatah koji je u zatvoru u Izraelu od 2019. godine.

Izraelska vojska je 28. augusta pokrenula najveću vojnu operaciju na sjeveru Zapadne obale u posljednje dvije decenije, uzrokujući ogromna razaranja na tom području i do sada ubivši 38 Palestinaca.

Napetost raste širom okupirane Zapadne obale dok Izrael nastavlja sa svojim brutalnim napadima na Pojas Gaze, u kojima je od 7. oktobra prošle godine ubijeno više od 40.800 Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Najmanje 690 ljudi je od tada poginulo, a više od 5.700 je povrijeđeno u izraelskoj vatri na Zapadnoj obali, prema Ministarstvu zdravstva Palestine.

TRT Balkan / agencije