U pokrajini Esmeraldas i Guayaquilu bande su s dvije bombe napale benzinsku pumpu i autobuski terminal.      Foto: Reuters

Najmanje pet ekvadorskih policajaca ubijeno je u utorak u napadima kao odgovor na prebacivanje zatvorenika iz prenatrpanih i nasilnih zatvora, što je navelo predsjednika Guillerma Lassoa da proglasi vanredno stanje u dvije provincije.

Lasso, koji je konzervativac, ranije je okrivio intenziviranje nasilja narkokartela i bandi na poteze njegove vlade da suzbije njihovo djelovanje.
Ekvador je tranzitna tačka za drogu namijenjenu Sjedinjenim Državama i Evropi.
Napadi tokom noći i u utorak rano ujutro, uključujući devet eksplozija u dva grada, bili su otvorena objava rata bandi, rekao je Lasso u videoobraćanju.

“Ono što se dogodilo između sinoć i danas u Guayaquilu i Esmeraldasu jasno pokazuje granice koje je transnacionalni organizovani kriminal spreman da pređe. Poduzimamo radnje koje ih zabrinjavaju, otuda i nasilna reakcija”, rekao je Lasso.
Proglasio je vanredno stanje u provincijama Guayas i Esmeraldas, gdje će snage sigurnosti intenzivirati operacije, a policijski sat će stupiti na snagu od 21 sat po lokalnom vremenu.

FENA