Međunarodni centar za novinare, nevladina organizacija sa sjedištem u Washingtonu, objavila je u februaru da je u ratu u Gazi zabilježen najviši nivo nasilja nad novinarima u posljednjih 30 godina.     Foto:AA

Pet palestinskih novinara ubijeno je na različitim lokacijama širom Pojasa Gaze u proteklih nekoliko sati, saopštio je u subotu ured za medije u blokiranoj enklavi.

Ured navodi da je u izraelskim napadima od 7. oktobra u Gazi ubijeno 158 palestinskih novinara.

Vladin ured za medije i organizacije za ljudska prava više puta su upozoravali da je izraelska vojska namjerno gađala palestinske novinare od početka rata u Gazi kako bi spriječila izvještavanje o svojim "zločinima" u regionu.

Prema statističkim podacima Međunarodnog komiteta za zaštitu novinara, nevladine organizacije sa sjedištem u New Yorku, rat u Gazi postao je "najkrvaviji za novinare" otkako je komitet 1992. godine počeo dokumentovati ubistva novinara širom svijeta.

Međunarodni centar za novinare, nevladina organizacija sa sjedištem u Washingtonu, objavila je u februaru da je u ratu u Gazi zabilježen najviši nivo nasilja nad novinarima u posljednjih 30 godina.

TRT Balkan / agencije