Aktivni pripadnik američkog ratnog zrakoplovstva zapalio se u nedjelju ispred izraelske ambasade u Washingtonu u znak protesta protiv rata u Gazi, navode brojni američki mediji.               Foto: AA

Samospaljivanje pripadnika američkih zračnih snaga Aarona Bushnella (25) ispred izraelske ambasade u Washingtonu bilo je "tragično", saopštio je Pentagon u ponedeljak.

"To je svakako tragičan događaj. Izražavamo saučešće porodici avijatičara", rekao je novinarima glasnogovornik Pentagona, general-major Patrick Ryder.

Aaron Bushnell, američki vojnik koji se zapalio ispred izraelske ambasade u Washingtonu, rekavši da "neće učestvovati u genocidu" u Gazi, preminuo je u bolnici.

Metropolitanska policijska uprava u Washingtonu objavila je saopštenje u kojem je potvrđeno da je 25-godišnji Bushnell preminuo nakon što se zapalio ispred izraelske ambasade.

Aktivni pripadnik američkog ratnog zrakoplovstva zapalio se u nedjelju ispred izraelske ambasade u Washingtonu u znak protesta protiv rata u Gazi, navode brojni američki mediji.

"Više neću biti saučesnik u genocidu. Upravo ću se upustiti u ekstremni čin protesta, ali u poređenju s onim šta ljudi doživljavaju u Palestini od strane kolonizatora, ovo uopšte nije ekstremno. To je ono što je naša vladajuća elita odlučila da će biti normalno", rekao je 25-godišnji Aaron Bushnell prije nego što se zapalio.

Snimak na kojem se prikazuje njegov vid protesta i trenutak kada se Bushnell zapalio postao je viralan.

Požar je ugasilo osoblje tajne službe, a Bushnell je nakon toga prebačen u bolnicu zbog "kritičnih povreda opasnih po život", gdje je i preminuo.

Posljednje riječi su mu bile: "Slobodna Palestina."

TRT Balkan / agencije