Jedan zvaničnik citiran od strane NYT-a rekao je: "Izraelu je lakše preći u napad kada zna da je "Veliki brat' blizu".       Foto: AP

Sjedinjene Američke Države pojačale su prisustvo svojih trupa i opreme na Bliskom Istoku kako bi zaštitile svog saveznika Izrael, ali napetosti rastu u Pentagonu zbog agresivnog ponašanja Tel Aviva, dok Washington ostaje u neznanju.

Napetosti između Pentagona i Izraela rastu kako američki zvaničnici izražavaju sve veće zabrinutosti zbog nepredvidivog ponašanja Izraela u Libanu, izvijestio je New York Times.

Sjedinjene Američke Države imaju značajno prisustvo u regionu — nosače aviona, borbene avione, razarače — ali kako su nedavne akcije pokazale, čini se da Izraelovo djelovanje potkopava američke napore.

Ministar odbrane Lloyd J. Austin i drugi zvaničnici pokušavaju balansirati između suzbijanja sukoba i ohrabrivanja Izraela, izvijestio je NYT, citirajući visokog vojnog zvaničnika SAD-a.

Međutim, Austin je "bio iznenađen", prema izvještajima medija, kada su izraelske snage izvršile operaciju za ubistvo Hasana Nasralaha, ostavljajući američke trupe s malo vremena da se pripreme za potencijalnu iransku odmazdu.

Prema zvaničnicima, Izrael je obavijestio SAD tek nakon što je napad započeo, ostavljajući Washington da se bori sa odgovorom.

Sjedinjene Američke Države su poslale hiljade vojnika i značajne mornaričke resurse u region kako bi odvratile Iran. Međutim, ovo povećano prisustvo Amerikanaca sada navodi zvaničnike Pentagona da se pitaju da li to zapravo ima suprotan efekat.

Jedan zvaničnik citiran od strane NYT-a rekao je: "Izraelu je lakše preći u napad kada zna da je "Veliki brat' blizu".

Pojačanja: deeskalacija ili eskalacija?

U posljednjim sedmicama SAD su rasporedile više trupa i opreme na Bliskom Istoku kako bi zaštitile svoje interese i saveznike. Cilj: zaštititi Izrael. Zaštititi američke baze. Održati regionalni sukob pod kontrolom.

Međutim, Pentagon je podijeljen. Viši vojni lideri sada se pitaju da li njihovo prisustvo zaista suzbija nasilje — ili ga potpiruje.

Predsjednik Joe Biden insistira da su ti rasporedi tu da brane Izrael i deeskaliraju tenzije. No, unutar Pentagona, neki sumnjaju u strategiju.

Izraelske sve hrabrije akcije mogle bi izazvati rat koji SAD pokušava spriječiti.

TRT Balkan