Ministar Austin je rekao da će "nastaviti promovirati diplomaciju za okončanje sukoba u Gazi i Libanonu".            Foto: AA

Američki ministar odbrane Lloyd Austin, nakon vijesti da je ubijen šef političkog ureda Hamasa Yahya Sinwar, izjavio je kako je Sinwarova smrt izvanredna prilika za uspostavljanje trajnog prekida vatre (u Gazi).

"Sinwarova smrt je izvanredna prilika za uspostavljanje trajnog prekida vatre (u Gazi) i okončanje ovog strašnog rata", poručio je Austin, te dodao da ovo također pruža priliku da se humanitarna pomoć hitno dostavi ljudima u Gazi i da se Izraelci vrate u svoje domove na jugu zemlje, navodi se u saopćenju Pentagona.

Ponovno naglašavajući američku podršku "pravu Izraela na samoodbranu", Austin je izjavio da su snage raspoređene na Bliskom istoku prema uputama američkog predsjednika Joea Bidena spremne braniti Izrael i smanjiti rizik od sveopćeg rata u regiji.

Ministar Austin je rekao da će "nastaviti promovirati diplomaciju za okončanje sukoba u Gazi i Libanonu".

Izrael je objavio da je Sinwar izgubio život u napadu na jugu Gaze, dok Hamas još nije dao zvaničnu izjavu povodom ovih navoda.

TRT Balkan / agencije