"SAD vidi Turkiye kao važnog saveznika", kaže Pat Ryder iz Pentagona.      Foto: Reuters

Turkiye ima važno partnerstvo sa SAD-om na globalnoj sceni, a Washington Ankaru smatra "važnim saveznikom", rekli su iz Pentagona.

Govoreći o mogućoj poruci Pentagona Kongresu o zaključivanju sporazuma o prodaji borbenih aviona F-16 Turkiye, glasnogovornik Pentagona, brigadni general Pat Ryder, rekao je da je to odluka Kongresa, dodajući da su "Sjedinjene Države i Turkiye saveznici i oni su važan partner, ne samo u regiji već i širom svijeta."

Upitan koliko je ova potencijalna prodaja važna za vojne odnose, koji su godinama bili zategnuti zbog nekoliko problema, on je naglasio da SAD vidi Turkiye kao "važnog saveznika".

„Svakako, kada je riječ o bilateralnim odnosima između Sjedinjenih Država i Turkiye, uvijek smo govorili da je Turkiye važan partner i saveznik.“

"Nastavit ćemo blisko sarađivati s čelnicima Turkiye na pitanjima kako ojačati taj odnos i osigurati da se uzmu u obzir naše zajedničke odbranbene potrebe", dodao je.

Mlaznice i oprema za modernizaciju

Američki State Department je prošle sedmice poslao Kongresu svoju odluku o potencijalnoj prodaji borbenih aviona F-16 Turkiye na višestepenu reviziju.

Obavijest o prodaji dostavljena je predsjednicima i rangiranim članovima relevantnih komisija u Zastupničkom domu i Senatu, navode izvori koji su željeli ostati anonimni.

Očekuje se da će State Department službeno objaviti svoje obavještenje ove sedmice. Obavijest Kongresa o prodaji će započeti 15-dnevni rok za zakonodavce da iznesu prigovore.

Ankara je zatražila F-16 i opremu za modernizaciju u oktobru 2021.

Posao vrijedan više milijardi dolara uključivao bi prodaju 40 mlaznjaka, kao i opremu za modernizaciju 79 ratnih aviona koje tursko ratno zrakoplovstvo već ima u svom inventaru.

Turkiye je članica NATO-a više od 70 godina i može se pohvaliti drugom po veličini vojskom u savezu.

TRT Balkan / agencije