Gradska uprava Pariza predložila je da se svjetla potpuno ugase u 23:45 sati, kada odlaze posljednji posjetioci.      Foto: Reuters

Gradska uprava Pariza želi postići uštede energije ranijim gašenjem noćnog osvjetljenja Eiffelovog tornja, kako bi bili primjer uštede energije kao odgovor na trenutnu energetsku krizu.
Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo u utorak bi trebala predstaviti plan "energetske trezvenosti" za smanjenje potrošnje energije. Među mjerama za smanjenje potrošnje energije je i gašenje svjetala na Eiffelovom tornju, prenosi BFMTV.
Gradska uprava Pariza predložila je da se svjetla potpuno ugase u 23:45 sati, kada odlaze posljednji posjetioci.

Reflektori na vrhu 330 metara visokog tornja učinili su ga svjetionikom na noćnom nebu u Parizu, a 20.000 blještavih sijalica davalo je tornju blistav izgled po pet minuta svakog sata.
Kako se navodi, noćna rasvjeta godišnje troši 6,7 gigavata električne energije po satu.
"Ostvarena ušteda energije neće biti velika, ali kao najposjećenija svjetska znamenitost, dužni smo svima ostalima poslužiti kao dobar primjer. Naša simbolična gesta je zapravo izuzetno moćna jer su u nas uprte oči cijelog svijeta", izjavio je Jean-Francois Martins, predsjednik društva Societe d'Exploitation de la Tour Eiffel (SETE) koje upravlja Eiffelovim tornjem.

Francuska vlada je apelovala na pojedince, domaćinstva i preduzeća da troše manje energije jer se zemlja suočava s nestašicom struje, gasa i goriva izazvanom ruskim ratom protiv Ukrajine.
Nekoliko gradova rješava problem gašenjem svjetla na javnim zgradama i ulicama kada se ne koriste.

TRT Balkan / agencije