Naim i njegova porodica morali su napustiti kuću u gradu Beit Hanoun na sjeveru i potražiti utočište u izbjegličkom kampu u Rafahu na jugu Pojasa Gaze.    Foto: AA

Palestinac Ahmed Naim i njegova supruga iz Pojasa Gaze 12 godina su čekali da postanu roditelji.

Nedavno im se ostvarila velika životna želja, ali njihova radost još nije potpuna jer s bebicom trenutno moraju živjeti u vrlo teškim uvjetima u šatoru i pod stalnim izraelskim napadima u strahu za život.

Naim i njegova porodica morali su napustiti kuću u gradu Beit Hanoun na sjeveru i potražiti utočište u izbjegličkom kampu u Rafahu na jugu Pojasa Gaze.

Palestinski par je zahvaljujući tretmanu vantjelesne oplodnje koji su obavili u Egiptu nedavno dobio bebu nakon čak 12 godina čekanja. Međutim, trenutno žive u nehumanim uvjetima u malom šatoru u nadi da će rat uskoro prestati i da će svi zajedno dočekati neku svjetliju budućnost.

Naim je za agenciju Anadolu ispričao da je teško doći do potrepština za bebu kojoj želi omogućiti bolji život.

"Bog nam je podario prvo dijete 12 godina nakon što smo se vjenčali. Našu radost ipak su utihnule razne nedaće, bol i tuga jer zbog izraelskih napada ne možemo udovoljiti potrebama naše bebe", kazao je on.

Sa suzama u očima govori kako je sudbina hjtela da se njegovo dijete rodi u vrlo teškim uslovima.

"Ne mogu ništa učiniti za našu bebu. Imam samo pet šekela u džepu (1,2 eura). Kako da kupim ono što bebi treba?", kazao je ovaj Palestinac.

Već dugo žive u malom šatoru gdje su uslovi teški za svakoga.

"Moja žena je još u bolovima jer se porodila carskim rezom. Nemamo lijekove, hranu, vodu, plin, mlijeko. Uslovi su veoma teški", dodao je.

Nada se da će se napadi što prije okončati i da će se moći vratiti normalnom životu na svom ognjištu u Beit Hanounu.

Naimova punica Ummu Shadi Harevish istakla je da je beba bolesna od rođenja.

"Međutim, ne možemo pronaći lijekove, nema čak ni odjeće. Kupili smo neki komad odjeće za 70 šekela, što je prije rata koštalo oko deset šekela", kazala je ova Palestinka.

Podsjetila je da su morali izbjeći iz Beit Hanouna zbog žestokih izraelskih napada.

"Prvo smo se sklonili u školu u Jabaliji, Ali Izrael je i tamo napadao. Izbjegli smo ka jugu i stigli u grad Karare u Khan Yunisu, a zatim pronašli utočište u Rafahu. Trenutno smo ovdje u malom šatoru", rekla je.

Istakla je da ima i dijabetes, krvni pritisak i srčanu bolest, ali ne može pronaći potrebne lijekove. Dodaje kako u šatoru boravi 11 osoba te da osjećaju stalne bolove zbog ležanja na tlu.

"Imam 70 godina i nikada nisam doživjela nešto gore od ovoga što danas doživljavamo. Zar nije dosta?", rekla je ova Palestinka i pozvala međunarodnu zajednicu da poduzme hitne mjere kako bi zaustavila rat.

TRT Balkan / agencije