Papa Franjo govorio je na međureligijskom skupu tokom posjete u Mongoliji.     Foto: Reuters

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo pozvao je u nedelju pripadnike svih religija da žive u skladu i izbjegavaju ideološki fundamentalizam jer on potiče nasilje, a sebe je nazvao skromnim nasljednikom drevnih škola mudrosti.

Papa Franjo govorio je na međureligijskom skupu tokom posjete u Mongoliji.

Glavni razlog papina dolaska u Mongoliju bilo je upoznavanje s malom katoličkom zajednicom, koja broji oko 1.450 vjernika, pred kojom u nedelju služi misu.

Rimokatolički poglavar pohvalio je nivo vjerske slobode u Mongoliji, koja je nekad bila suzbijana dok se zemlja nalazila pod sovjetskom zonom utjecaja.

Papa Franjo je poručio da pridaje veliku važnost ekumenskim, međureligijskim i međukulturnim razgovorima. Za njega, dijalog ne znači zamagliti razlike, već tražiti razumijevanje.

Osim toga, osudio je uskogrudnost, jednostrano nametanje, fundamentalizam i ideološka ograničenja, rekavši da navedeno uništava bratstvo, potiče napetosti i ugrožava mir.

“Nije moguće spojiti vjerska uvjerenja i nasilje, svetosti i ugnjetavanja, vjerske tradicije i sektaštvo“, kazao je papa Franjo.

TRT Balkan / agencije