Abu Rudeineh je potvrdio "nelegitimnost kolonija i politiku raseljavanja koju su okupacione vlasti pokušavale provesti na terenu kroz krvave masakre."          Foto: AA

Palestinsko predsjedništvo objavilo je u nedjelju izjavu u kojoj odbacuje bilo kakvu administraciju Gaze od strane međunarodnih snaga kao odgovor na izjave Izraela koji pozivaju na takav potez.

"Ne postoji legitimitet za bilo kakvo strano prisustvo na palestinskoj teritoriji i samo palestinski narod može odlučiti ko njime upravlja i upravlja njihovim poslovima", rekao je Nabil Abu Rudeineh, zvanični glasnogovornik Predsjedništva.

Ranije u toku dana, Izraelska radiodifuzna uprava citirala je neimenovanog sigurnosnog zvaničnika koji je rekao da će izraelska vojska ostati u pojasu Gaze dok se ne pronađu međunarodne snage koje će je zamijeniti, što bi moglo potrajati nekoliko mjeseci.

Abu Rudeineh je potvrdio "nelegitimnost kolonija i politiku raseljavanja koju su okupacione vlasti pokušavale provesti na terenu kroz krvave masakre."

“Nećemo prihvatiti niti dozvoliti prisustvo stranca na našoj zemlji, bilo na Zapadnoj obali ili u Pojasu Gaze”, rekao je.

“Palestinsko pitanje je pitanje zemlje i državnosti, a ne pitanje humanitarne pomoći. To je sveta stvar i centralno pitanje za Arape.”

Izrael, koji krši rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja zahtijeva hitan prekid vatre, suočio se s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Od tada je ubijeno skoro 37.900 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a oko 87.000 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Više od osam mjeseci nakon izraelskog rata, golemi dijelovi Gaze leže u ruševinama usred tegobne blokade hrane, čiste vode i lijekova. Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom naloženo da odmah zaustavi svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafah, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.

TRT Balkan / agencije