Izraelska vojska proširila je svoje zračne i kopnene napade na Pojas Gaze.           Foto: AA

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca saopštilo je u srijedu da je još 55 kamiona pomoći ušlo u Pojas Gaze preko graničnog prelaza Rafah s Egiptom.

"Timovi Crvenog polumjeseca primili su danas 55 kamiona humanitarne pomoći od egipatskog društva Crvenog polumjeseca preko prelaza Rafah", navodi se u saopštenju.

Navodi se da su kamioni prevozili hranu, vodu i medicinske potrepštine, ali da Izrael i dalje odbija dozvoliti ulazak vitalnih zaliha goriva u Gazu.

Napominje da su u Gazu od 7. oktobra ušla 272 kamiona.

Prije 7. oktobra, tokom izraelske 16-godšnje blokade Gaze, u enklavu je svakodnevno ulazilo 500 kamiona sa pomoći, uključujući 45 šlepera koji su prevozili gorivo. Ali sve je to stalo od izbijanja posljednjih borbi, pa je Gaza suočena s ozbiljnom nestašicom osnovnih potrepština, uključujući gorivo, koje je hitno potrebno za napajanje bolnica i pročišćivanje vode za piće.

Izraelska vojska proširila je svoje zračne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je pod nemilosrdnim zračnim napadima otkako je palestinska grupa Hamas pokrenula iznenadnu ofanzivu protiv Izraela 7. oktobra.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze, koji traju već 26 dana, ubijeno je 8.796 Palestinaca. Iz Ministarstva zdravstva u Gazi navedeno je danas kako je među ubijenima 3.648 djece i 2.290 žena. Povrijeđeno je 22.219 osoba.​​​​​​​

TRT Balkan / agencije