Broj ubijenih Palestinaca u izraelskom bombardiranju Gaze danas je povećan na 1.354 osobe.          Foto: AFP

Selame Maruf, šef Ureda za medije vlade povezane s Hamasom u Pojasu Gaze, upozorio je da bi se, ako se odgodi odgovor na pozive za pomoć Gazi, koja je pod izraelskom blokadom i napadima, to područje moglo pretvoriti u "masovnu grobnicu".

"Pojas Gaze je ušao u opasan zaokret u smislu humanitarne situacije. Nakon što su opskrba strujom i vodom potpuno obustavljeni, usluge i uslovi života u regiji ozbiljno se pogoršavaju", rekao je Maruf.

Naveo je da Izrael pokušava "potpuno uništiti stambena područja i nasilno raseliti stotine hiljada ljudi iz njihovih domova i uništiti cijele porodice razarajući njihove domove".

"Napadi su rezultirali masovnim ubistvima sa više ubijenih i ranjenih nego što su mrtvačnice, operacione sale i odjeli za intenzivnu njegu u bolnicama mogli podnijeti. To Gazu čini zonom katastrofe podložnom genocidu i masakrima", poručio je Maruf.

Apelovao je da se odgovor na poziv u pomoć ne odgađa.

"Kašnjenje u odgovoru na poziv u pomoć pretvorit će Gazu u masovno groblje u kojem dolazi do smrti zbog napada, razaranja, gladi i nestašice pitke vode ili širenje zaraznih bolesti", upozorio je Maruf.

Palestinski ministar zdravstva Mey al-Keyle također je upozorio da bi zdravstveni sistem u Pojasu Gaze, koji je pod izraelskim bombardovanjem, mogao propasti te je zatražio hitnu podršku.

Situacija je eskalirala u Pojasu Gaze nakon napada palestinske grupe Hamas na izraelske gradove u subotu.

Hamasovo vojno krilo Brigade Al-Qassam u subotu ujutro pokrenulo je sveobuhvatnu operaciju nazvanu "Aqsa Flood".

Izrael je uzvratio masivnim zračnim napadima na Gazu.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskom bombardiranju Gaze danas je povećan na 1.354 osobe.

Najmanje 1.300 Izraelaca je poginulo, a 3.300 je povrijeđeno u napadima iz Gaze.

TRT Balkan / agencije