Palestinci koji bježe od borbi u ratom razorenoj Gazi šetaju cestom Salaheddin u okrugu Zeitoun u južnom dijelu Gaze 19. novembra 2023, dok se izraelski napadi nastavljaju.      Foto: AFP

Palestinski zvaničnik optužio je Izrael da nastoji proširiti obim svojih vojnih aktivnosti od sjevera Gaze prema jugu.

Izrael je tražio od civila u sjevernoj Gazi da se presele na jug enklave, rekavši da će tamo biti sigurniji jer je pokrenuo napade nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra. Međutim, izraelski ratni avioni pogodili su i lokacije u južnoj Gazi.

Zamjenik palestinskog ministra vanjskih poslova Ahmed al-Deek je u intervjuu za Anadoliju rekao da "postoje naznake izraelske želje da proširi područja koja zauzima u Gazi i na južne regije".

Al-Deek je rekao da bi taj potez mogao "dovesti do veće katastrofe za raseljene civile u Gazi", ističući da "izraelske okupacione vlasti pokušavaju, na ovaj ili onaj način, evakuirati palestinsko stanovništvo iz Gaze".

Rekao je da "agresija i rat istrebljenja" koji je Izrael pokrenuo protiv Gaze, u kojem je ubijeno više od 12.000 Palestinaca, "nije ograničen samo na sjevernu Gazu, već je ciljao sve regije od početka".

“Okupacione snage su tražile od raseljenih da idu na jug, a zatim ih tamo bombardovale. Izveli su brutalne operacije bombardovanja ciljajući Khan Yunis, Deir al-Balah, te centralnu i južnu Gazu”, dodao je zvaničnik.

Rekao je: "Upozorili smo da bi širenje ovih napada prema centru i jugu značilo još ratnih zločina i masakra."

“Upozorili smo međunarodnu zajednicu na ovo pitanje i posebno pozvali Vijeće sigurnosti UN-a da preuzme odgovornost da zaustavi ovaj rat”, dodao je.

Komentirajući izjave izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da Izrael nema planove za ponovno uspostavljanje jevrejskih naselja u Gazi, Al-Deek je rekao da "palestinske vlasti gledaju na to šta izraelski zvaničnici rade na terenu, a ne na njihove izjave".

“Mi procjenjujemo Izrael prema tome šta rade ratni avioni, tenkovi i ostalo međunarodno zabranjeno oružje koje Izrael koristi protiv palestinskih građana u zraku, moru i kopnu”, rekao je, dodajući: “Ono što vidimo je da izraelske okupacione vlasti pokušavaju, na ovaj ili onaj način, da se palestinsko stanovništvo prebaci iz pojasa Gaze".

Palestinski zvaničnik je izjavio: "Izraelske okupacione vlasti nastoje se riješiti svih civila koji uspiju napustiti Pojas Gaze i osigurati da se ne vrate".

On je rat u Gazi opisao kao "brutalan, barbarski i sulud, ciljajući palestinske civile".

Zvaničnik je tvrdio da "Izrael pokušava demografski promijeniti Pojas Gaze paralizirajući sve oblike građanskog života u enklavi".

Sveobuhvatno uništavanje civilnog života

Zvaničnik je rekao da izraelska vlada i njegov ratni kabinet "fabrikuju obmanjujuće priče i kampanje" i da Netanyahu želi "sveobuhvatno uništenje svega što je u vezi s civilnim životom, uključujući bolnice i sve uslužne institucije," u Gazi.

“To je strateška dimenzija koju okupacione vlasti pokušavaju postići. Tako da im se ne žuri, pokušavaju da obmanu svjetsko javno mnijenje kako bi kupili vrijeme za završetak genocida nad palestinskim građanima.”

“Izrael tumači pravo na samoodbranu kako on želi”

Palestinski zvaničnik je "snažno osudio sve zemlje koje daju zeleno svjetlo Izraelu pod izgovorom prava na samoodbranu, bez postavljanja ograničenja u skali odgovora".

„Izraelska vlada tumači argument samoodbrane kako želi“, naglasio je on.

Al-Deek je rekao da palestinske vlasti, koje upravljaju okupiranom Zapadnom obalom, očekuju da Vijeće sigurnosti UN-a, posebno "zemlje koje bezuvjetno stoje uz Izrael", izvrši pravi pritisak na Tel Aviv da zaustavi "ovaj ludi rat".

Većina zemalja Zapada protivila se rastućim pozivima na izraelsko primirje u Gazi, rekavši da on ima pravo da se brani, a primirje bi moglo dati vremena Hamasu da se pregrupiše.

TRT Balkan