Palestinski redatelj kratkim filmom kritizira organizacije za ljudska prava

Palestinski redatelj kratkim filmom kritizira organizacije za ljudska prava

Ukazao je na to kako se načela ljudskih prava ne primjenjuju jednako na sve u svijetu, a posebno na Palestince.
"Dok to radim, fokusiram se na humanitarna pitanja jer volim utjecati na ljude, dotaknuti njihove emocije i natjerati ih na razmišljanje"; dodao je Rammal.           Foto: Amazon

Kratki film palestinskog redatelja Omara Rammala pod nazivom "75 godina", koji govori o izraelskoj okupaciji i zločinima nad palestinskim narodom, kritizira organizacije za ljudska prava.

Kratki film, objavljen 10. decembra, na Svjetski dan ljudskih prava, do sada je pogledalo više od 50 miliona ljudi.

"Dokumentiram ono što se događa u mojoj zemlji, Palestini, uključujući moju porodicu i prijatelje. Dokumentiram događaje kako buduće generacije ne bi zaboravile što se dogodilo", rekao je za Anadolu Omar Rammal, koji živi u Jordanu.

"Dok to radim, fokusiram se na humanitarna pitanja jer volim utjecati na ljude, dotaknuti njihove emocije i natjerati ih na razmišljanje"; dodao je Rammal.

Pojasnio je kako u svom kratkom filmu kritizira organizacije za ljudska prava.

“Prošlo je 75 godina od usvajanja Opće deklaracije o ljudskim pravima, sjetio sam se da je Palestina isto toliko pod okupacijom, već 75 godina. Ova situacija mi se činila čudnom. Bilo je prilično provokativno što se datum potpisivanja deklaracije poklapao s godinama palestinske okupacije. Stoga sam u kratkom filmu kritizirao organizacije i institucije za ljudska prava", ispričao je Rammal.

Ukazao je na to kako se načela ljudskih prava ne primjenjuju jednako na sve u svijetu, a posebno na Palestince.

"Izraelska okupacija krši prava Palestinaca, ali niko ne poziva Izrael na odgovornost. To sam izrazio u svom kratkom filmu. Želio sam da ljudi osjete koliko je ugled organizacija za ljudska prava narušen zbog dvostrukih standarda", dodao je.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa u kojem je Tel Aviv rekao da je ubio 1200 ljudi.

Od tada je ubijeno najmanje 24.100 Palestinaca, većinom žena i djece, a 60.834 je ozlijeđeno, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti.

Prema podacima UN-a, 80 posto stanovništva Gaze već je interno raseljeno zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.

TRT Balkan / agencije