Posjeta dolazi nakon izvještaja o mogućoj posjeti lidera Hamasa Ismaila Haniyeha naftom bogatom kraljevstvu, što je prva takva posjeta u posljednjih nekoliko godina.       Foto: Reuters Archive

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas doputovao je u ponedjeljak u Saudijsku Arabiju kako bi razgovarao sa saudijskim zvaničnicima.

Palestinskog lidera po dolasku u Džedu dočekao je guverner Meke, princ Badr bin Sultan bin Abdulaziz Al-Saud.

Kako prenosi državna novinska agencija Wafa, Abbas će se u utorak sastati s prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom kako bi razgovarali o dešavanjima u Palestini i regionu.

Posjeta dolazi nakon izvještaja o mogućoj posjeti lidera Hamasa Ismaila Haniyeha naftom bogatom kraljevstvu, što je prva takva posjeta u posljednjih nekoliko godina.

Saudijska Arabija je u petak bila domaćin ministarskog sastanka zemalja Egipta, Jordana, Omana, Kuvajta, Bahreina, Iraka i Ujedinjenih Arapskih Emirata tokom kojeg su učesnici oštro osudili izraelske napade na vjernike u kompleksu džamije Al-Aksa i mjere koje potkopavaju napore za dvodržavno rješenje.

Nakon što su izraelske snage upale u Al-Aksu i izbacile vjernike iz kompleksa džamije ranije ovog mjeseca, tenzije širom palestinske teritorije su porasle.

Izraelske racije su bile povod raketnim napadima iz Pojasa Gaze i Libana na što su Izraelci odgovorili zračnim udarima.

Palestinci optužuju Izraelce za sistematsko judeiziranje istočnog Al-Qudsa, gdje je smještena Al-Aksa, treće najvažnije muslimansko sveto mjesto.

TRT Balkan / agencije