Dok je bio u zatvoru, Khandaqji je napisao zbirke poezije poput "Ceremonije svitanja" i " Odjeci ponoćnih stihova".      Foto: AFP

Palestinski pisac Basim Khandaqji, zatvoren prije 20 godina u Izraelu, osvojio je prestižnu nagradu za arapsku fikciju za svoj roman "Maska, boje neba".

Dobitnici 2024. Međunarodne nagrade za arapsku fikciju su objavljeni u nedjelju na svečanosti u Abu Dhabiju. Nagradu je u ime Khandaqjija primila Rana Idriss, vlasnica izdavačke kuće Dar al-Adab, koja je smještena u Libanu.

Khandaqji je rođen u palestinskom gradu Nablusu, koji je pod izraelskom okupacijom, 1983. godine, i pisao je kratke priče sve do hapšenja 2004. godine, kada je imao 21 godinu. Osudio ga je sud zbog optužbi koje su se odnosile na smrtonosnu bombašku eksploziju u Tel Avivu, a svoje univerzitetsko obrazovanje završio je iz zatvora putem interneta.

„Gorka stvarnost“

Maska u naslovu romana odnosi se na plavu identifikacionu karticu koju Nur, arheologinja koja živi u izbjegličkom kampu u Ramali, pronalazi u džepu starog kaputa koji pripada nekom Izraelcu.

Khandaqjijeva knjiga odabrana je među 133 rada koja su pristigla na natječaj. Nabil Suleiman, koji je predsjedavao žirijem, rekao je da roman "analizira kompleksnu, gorku stvarnost fragmentacije porodice, raseljenja, genocida i rasizma".

Otkako je zatvoren, Khandaqji je napisao zbirke poezije uključujući "Rituali prvog puta" i "Dah noćne pjesme".

Također je napisao tri ranija romana.

TRT Balkan