Izraelski mediji su prošlog mjeseca objavili snimke muškaraca, među kojima je bio i Kahlout, koji su skinuti do donjeg rublja, a lažno su ih predstavili kao borce Hamasa.     Foto: TRT World

Londonska medijska kuća Al-Araby al-Jadeed [The New Arab] objavila je puštanje jednog od svojih palestinskih novinara iz izraelskog pritvora, rekavši da se suočio s mučenjem u pritvoru tokom više od mjesec dana zatvora.

Diaa al-Kahlout, koji je bio među desetinama Palestinaca koje su izraelske trupe zarobile i skinule do donjeg rublja u sjevernom dijelu Gaze prošlog mjeseca, pušten je nazad u palestinsku enklavu, objavila je u utorak agencija u vlasništvu Katara.

U izvještaju na svojoj web-stranici, Kahlout je rekao za The New Arab da se suočio s "neopisivo teškim" uslovima nakon otmice od strane izraelskih trupa. 37-godišnjak je rekao da su ga tukli i mučili.

"U trenutku kada sam bio priveden, izraelski vojnici su se gurali oko mene i čuo sam više puta izgovorenu riječ ‘novinar’, prije nego što su mi začepili usta tako da nisam mogao govoriti. Rugali su se novinarima i njihovom radu."

Kahlout je za New Arab rekao kako je nekoliko puta bio izložen batinama i mučenju, posebno od strane agenata Shin Beta, izraelske agencije za unutrašnju sigurnost. "Ovo je uključivalo tehniku ‘Shabah’ — metodu mučenja u kojoj su zatvorenici vješani za ruke satima ili čak danima."

Organizacija Reporteri bez granica [RSF], sa sjedištem u Parizu, rekla je da je nakon hapšenja novinar kratko držan u zatvoru Eshel u Izraelu i da je bio podvrgnut torturi, prema nekoliko izvora te organizacije.

„Beskrajni pokušaji da se ušutka palestinsko novinarstvo“

Izraelski mediji su prošlog mjeseca objavili snimke muškaraca, među kojima je bio i Kahlout, koji su skinuti do donjeg rublja, a lažno su ih predstavili kao borce Hamasa.

Snimci su izazvali bijes na društvenim mrežama, a Hamas je negirao da su pojedinci bili borci njegovog naoružanog krila, brigade Qasama.

Neki od otetih palestinskih muškaraca, mladih i starih, nedavno su opisali da su pretrpjeli ponižavajuće periode dok su izraelske trupe, tokom invazije, pokazivale sadističko zadovoljstvo, uprkos tvrdnjama zvaničnika da su zarobljeni muškarci “tretirani prema protokolu”.

RSF je saopštio da je Izrael uhapsio ukupno 38 palestinskih novinara od 7. oktobra i da trenutno drži 31.

"Ovo zastrašivanje, ovaj teror, ovi beskrajni pokušaji da se ušutka palestinsko novinarstvo, bilo lancima, mecima ili bombama, moraju prestati", rekao je Jonathan Dagher, šef odjela RSF-a za Bliski istok.

"Pozivamo na hitno puštanje svih privedenih novinara i njihovu hitnu zaštitu", dodao je.

Izrael je do sada ubio 112 novinara, zajedno s najmanje 23.210 Palestinaca, uglavnom žena i djece, i ranio 59.167, u svom brutalnom ratu u Gazi.

Strahuje se da je još 7.000 Palestinaca zakopano pod ruševinama uništenih zgrada.

Otprilike 85 posto Palestinaca protjerano je iz svojih domova zbog izraelskog granatiranja i napada, dok svi oni nemaju dovoljno hrane, prema UN-u.

TRT Balkan