"Izrael je Palestincima ostavio samo tri opcije: raseljavanje, pritvor ili smrt."           Foto: AA

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki obratio se u ponedjeljak Međunarodnom sudu pravde (ICJ) pozivajući sud da prekine izraelsku okupaciju i proglasi je nezakonitom.

"Pozivamo Međunarodni sud pravde da proglasi izraelsku okupaciju nezakonitom i naglasi neophodnost njenog trenutnog i bezuslovnog okončanja", rekao je al-Maliki tokom saslušanja u ICJ-u.

U ponedjeljak je počelo javno saslušanje u vezi s pravnim implikacijama koje proizlaze iz politike i prakse Izraela na okupiranim palestinskim teritorijama.

"Vrijeme je da se okončaju dvostruki standardi i provedu međunarodni zakoni u svim zemljama bez izuzetka", rekao je on.

Govoreći o surovoj stvarnosti s kojom se suočavaju Palestinci, ministar je rekao:

"Izrael je Palestincima ostavio samo tri opcije: raseljavanje, pritvor ili smrt."

"Palestina ostaje najveći test kredibiliteta međunarodnog sistema zasnovanog na zakonima, a čovječanstvo ne može podnijeti njegov neuspjeh", naglasio je on.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Od početka vojne ofanzive za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze 7. oktobra ubijeno je najmanje 28.985 Palestinaca, a među njima je veliki broj djece.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

TRT Balkan / agencije