Al-Maliki  je rekao da Izrael "koristi glad kao oružje rata, jer je skoro 600.000 Palestinaca na ivici gladi".       Foto: AA

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu produžava rat u Pojasu Gaze kako bi ostao na vlasti, izjavio je u srijedu palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki.

"Netanyahu nije zainteresovan za prekid vatre. Naprotiv, on želi da produži rat što je duže moguće da bi ostao na vlasti", rekao je Al-Maliki tokom sastanka sa južnoafričkim ambasadorom Seanom Benfeldtom u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova u Ramallahu, javila je palestinska novinska agencija WAFA.

Rekao je da Izrael "koristi glad kao oružje rata, jer je skoro 600.000 Palestinaca na ivici gladi".

Izrazio je razočaranje međunarodnom zajednicom, jer ne čini dovoljno da izvrši pritisak na Netanyahua.

Ukazao je na opasnost od svakodnevnih izraelskih napada na palestinske kampove na Zapadnoj obali, uništavanje infrastrukture i ubijanje Palestinaca.

Govorio je i o tužbi za genocid koju je Južnoafrička Republika podnijela protiv Izraela u decembru pred Međunarodnim sudom pravde.

Potvrdio je da je "ovaj pravni, humanitarni i moralni napor od najveće važnosti da se razotkrije korupcija svijeta i njegovi dvostruki standardi".

Al-Maliki je dodao da su "privremene mjere koje je izdao sud (u januaru) veoma važne da pokažu da Izrael i dalje nastavlja sa svojim zločinima u Pojasu Gaze".

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.

Broj ubijenih Palestinaca u smrtonosnoj ofanzivi za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine povećan je na 31.272, saopćilo je u srijedu Ministarstvo zdravstva palestinske enklave.

TRT Balkan / agencije