Potapanje tunela će uzrokovati nakupljanje soli i urušavanje tla, što će dovesti do rušenja hiljada palestinskih domova u gusto naseljenom pojasu, stav je stručnjaka.      Foto: Reuters

Izraelsko pumpanje morske vode u mrežu podzemnih tunela u Pojasu Gaze učiniće palestinsku enklavu neprikladnom za život 100 godina, upozorio je u srijedu palestinski ekolog.

"Izraelu je potrebno 40 dana da poplavi tunele morskom vodom", rekao je za agenciju Anadolu Abdel-Rahman al-Tamimi, direktor Palestinske hidrološke grupe, najveće nevladine organizacije koja prati zagađenje na palestinskim teritorijama.

Rekao je da će izraelski plan dovesti do kontaminacije već zagađene podzemne vode u Gazi.

"To će uzrokovati nakupljanje soli i urušavanje tla, što će dovesti do rušenja hiljada palestinskih domova u gusto naseljenom pojasu", dodao je.

Tamimi je upozorio da će stanovništvo Gaze godinama patiti od zagađenja.

"Pojas Gaze će postati depopulirano područje i biće potrebno oko 100 godina da se riješimo ekoloških posljedica ovog rata. "Izrael ubija životnu sredinu u Pojasu Gaze", rekao je Tamimi.

Kako piše "The Wall Street Journal", izraelski plan za pumpanje morske vode u tunele koje koriste palestinski borci otpora dio je šire strategije koju koristi Izrael da uništi tunele.

Izrael vjeruje da je podzemni sistem bio ključ za operacije Hamasa na bojnom polju.

Izrael je nastavio vojnu ofanzivu na Pojas Gaze 1. decembra nakon okončanja jednosedmične humanitarne pauze postignute s palestinskom grupom Hamas.

Prema podacima zdravstvenih vlasti Gaze, 18.412 Palestinaca je ubijeno, a više od 50.100 ranjeno u nemilosrdnim zračnim i kopnenim napadima na enklavu od 7. oktobra nakon prekograničnog napada Hamasa.

TRT Balkan / agencije